fbpx
Kanta-Häme

Koronatartuntoja on Kanta-Hämeessä yhä paljon – "Koronan kanssa vaan sitten opitaan hiljalleen elämään"

Kanta-Hämeessä koronaan on heinäkuun aikana kuollut 6 henkilöä. Sote-alan työntekijöillä todetaan edelleen paljon tartuntoja.
Kanta-Hämeessä ei ole koronan takia potilaita tehohoidossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeessä esiintyy yhä paljon koronaa. Erityistä muutosta parempaan tai huonompaan suuntaan ei ole heinäkuun lopulla tapahtunut.

Koronaviruksen pitoisuus jätevesissä on edelleen korkea. Pitoisuus on samaa tasoa kuin viime vuodenvaihteessa.

Maakunnassa tehtyjen koronavirustestien positiivisten tulosten osuus on yhä korkea, tuloksista 40 prosenttia on positiivisia. Sairaanhoitopiiri saa tiedon Fimlabin tekemistä testeistä.

Viikolla 29 Kanta-Hämeen alueella terveydenhuoltoon otettiin 26 koronapotilasta. Potilaita ei ole koronan takia tehohoidossa.

Heinäkuussa koronaan on menehtynyt kuusi henkilöä. Koko koronapandemian aikana Kanta-Hämeessä kuolleita on 136, joista vuoden 2022 aikana on kuollut 82 henkilöä.

Sote-työntekijöillä paljon tartuntoja

Muun muassa Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit ovat tiedottaneet sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrän kasvusta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtava ylilääkäri Sally Leskinen arvioi, että koronatartuntojen määrä tulee jatkossa lisääntymään jonkin verran. Aikaisemmin sairastettu tauti ja rokotukset kuitenkin suojaavat tehohoitoon päätyvältä taudilta hyvin.

– Kesälomien loppuminen ja sisätiloihin siirtyminen todennäköisesti näkyvät. Mutta edelleen lähdetään siitä, että tehohoidon tarve ei muutu kriittiseksi.

Myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilla todetaan yhä runsaasti koronatartuntoja. Sote-alan työntekijöiden tartunnat ja poissaolot vaikeuttavat jo lähtökohtaisesti heikentynyttä työntekijäsaatavuutta.

Sairaalassa tartuntoja pyritään estämään käyttämällä suojaimia potilaskontakteissa. Esimerkiksi päivystyksessä suojaimia käytetään myös toimistotiloissa.

Vapaa-ajan tartuntoja ei kuitenkaan pystytä tällä hetkellä oikeastaan estämään.

– Sote-henkilöstö liikkuu ihan samoin kuin muukin väestö.

Alavariantti kiertää suojaa

Yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien työntekijöiden neljännet rokotukset ovat jo käynnissä.

THL laajensi viime viikolla neljännen rokotuksen suositusta kaikille 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille.

Hämeenlinnassa rokotetaan jo 70 vuotta täyttäneitä. Pääosin Hämeenlinnan seudulla rokotukset laajenevat kuitenkin vasta elokuussa, kun lomakausi loppuu ja rokottajia saadaan enemmän töihin.

Leskisen mukaan rokotukset auttavat edelleen vakavan taudinkuvan estämisessä. Nykyinen omikronin alavariantti BA.5 vaikuttaa kuitenkin jonkin verran kiertävän rokotussuojan ja sairastetun taudin tuoman suojan.

– Nyt näyttää siltä, että koronan kanssa vaan sitten opitaan hiljalleen elämään.

Menot