Kanta-Häme

Koronatilanne on voinut tuoda verokortilla oleviin vähennyksiin muutoksia – "Ensi vuonna voi saada tuntuvatkin mätkyt"

Koska monet ovat työskennelleet koronatilanteen takia paljon etätöissä, kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon vuotta 2019 vähemmän.
Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan. Kuva: Satumaari Ventelä/KL
Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan. Kuva: Satumaari Ventelä/KL

Verohallinto kannustaa palkansaajia tarkistamaan verokortin vuositulorajan. Verokortilla olevat vähennykset kannattaa myös tarkistaa. Koronatilanne on voinut tuoda verokortilla oleviin vähennyksiin muutoksia, erityisesti matkakulut kannattaa tarkistaa.

Koska monet ovat työskennelleet koronatilanteen takia paljon etätöissä, kodin ja työpaikan välisiä matkoja on usealla palkansaajalla paljon vuotta 2019 vähemmän. Jos nykyisellä verokortilla matkakuluvähennykset on kirjattuna viime vuonna toteutuneiden matkojen mukaan, tilanne kannattaa päivittää.

– Ennustamme Verohallinnossa, että sadattuhannet asiakkaat eivät aiempien vuosien tapaan vähennä tänä vuonna verotuksessa kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Pääkaupunkiseudulla julkisilla kulkevien matkakuluvähennyksiin tilanteella ei ole juurikaan vaikutusta. Sen sijaan, jos normaalisti kuljet pitkää työmatkaa, olet nyt jäänyt etätöihin ja jätät tiedon korjaamatta verokortillesi, voit ensi vuonna saada tuntuvatkin mätkyt, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta sanoo.

Verohallinnon arvion mukaan vuosituloraja on ylittymässä joka neljännellä palkansaajalla. Jos veroprosentti on liian alhainen, loppuvuoden ansioita verotetaan korkeamman lisäprosentin mukaan. Verohallinto kannustaa palkansaajaa tarkistamaan verokortin tulorajan ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin heti. Verohallinto lähettää syyskuussa tekstiviestejä kuudelletuhannelle palkansaajalle, joiden verokortin tuloraja on ylittymässä tuntuvasti.

– Arviomme tulorajan ylityksistä perustuu siihen, että tulot jatkuvat näillä asiakkailla saman suuruisina myös loppuvuoden. Parhaiten oman tilanteensa tietää asiakas itse, Ylitalo kertoo.

Verohallinto muistuttaa, että 13.8. alkaen myös kodin ja työpaikan välillä käytettyjen kasvomaskien kuluja voi vähentää tietyin ehdoin matkakuluina verotuksessa. Suosittuihin verovähennyksiin kuuluu matkakulujen lisäksi esimerkiksi kotitalousvähennys.

Kaikkia vähennyksiä voi ilmoittaa jo verokortille. Silloin tiedot ovat valmiina ensi kevään esitäytetyllä veroilmoituksella. Vähennyksiä ei ole kuitenkaan pakko ilmoittaa vielä verokortille. Tiedot pitää ilmoittaa viimeistään ensi keväänä, kun veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat.

Verohallinto kannustaa myös työttömiksi joutuneita ja lomautettuja tarkistamaan verokortin vuositulorajan, jos sitä ei ole vielä oman tilanteen muuttumisen jälkeen tehnyt.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic