fbpx
Kanta-Häme

Kanta-Hämeessä jo lähes joka neljäs koronatesti on positiivinen – Sally Leskinen: "Testauskapasiteetti ei riitä missään, jos tartunnat edelleen lisääntyvät"

Kanta-Hämeen koronatestauksen käytäntöihin voi olla luvassa muutoksia, kun testauskapasiteetti on kovilla. Lieväoireista ei ohjeisteta nyt testiin kuin yhdestä syystä. Sairaanhoitopiirin sairaalakuormitus on lähtenyt nousuun.
Positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista Kanta-Hämeessä otetuista koronatesteistä on kasvanut yli 10 prosentilla verrattuna edelliseen kahteen viikkoon. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista Kanta-Hämeessä otetuista koronatesteistä on kasvanut yli 10 prosentilla verrattuna edelliseen kahteen viikkoon. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Positiivisten näytteiden osuus Kanta-Hämeen koronatesteistä on noussut yli 24 prosenttiin, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Käytännössä siis lähes joka neljäs koronatesti on nyt positiivinen. Viime viikolla koronatartuntoja todettiin Kanta-Hämeessä arviolta tuhat, eli ilmaantuvuus nousee yli 780:een kahden viikon aikana sataa tuhatta asukasta kohden.

Maanantaina sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 424, eli luku on nousemalla yli kolmellasadalla.

– Lopulliset luvut viime viikolta saadaan keskiviikkona. Emme pysty kirjaamaan tartuntoja enää ajantasaisesti, koska niitä tulee niin paljon, Leskinen sanoo.

Kaikkia lieväoireisia ei ohjata viralliseen testiin

Leskisen mukaan koronatestauksen käytäntöjen muutokset ovat käytännössä edessä myös Kanta-Hämeessä, koska tilanne pahenee edelleen.

– Testauskapasiteetti ei riitä missään, jos tartunnat edelleen lisääntyvät nyt käynnistynyttä tahtia.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä ohjeistetaan, että positiivisen tuloksen kotitestistä saaneen lieväoireisen ei ole välttämätöntä mennä viralliseen koronatestiin. Poikkeuksena ovat he, jotka tarvitsevat virallisen testituloksen Kelan tartuntatautipäivärahan saamista varten.

Koronatartunnan saaneen tulee olla kotona vähintään kahdeksan päivää, ja vähintään kahden päivän pitää olla oireettomia.

Lue lisää: Koronan kotitestien saatavuuspulaa yritetään helpottaa

Koronapotilaiden määrä nousussa

Myös sairaalakuormitus on lähtenyt nousuun Kanta-Hämeessä. Viikonlopun aikana sairaanhoitopiirin koronapotilaiden määrä lisääntyi neljällä. Leskisen mukaan myös menehtyneitä tuli lisää.

Maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalassa oli hoidossa 11 koronapotilasta, joista tehohoidossa oli kolme. Maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli hoidossa 6–7 potilasta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa henkilöstön siirroilla on pystytty toistaiseksi pyörittämään myös kiireetöntä toimintaa, mutta se on ollut joulusulkujen aikana muutenkin vähäistä.

– Tilannetta tarkastellaan päivittäin, mutta kovin pitkälle ei pysty ennakoimaan. Joku toiminta voi vaatia supistuksia muutamassa päivässä, jos työntekijöitä sairastuu tai jää karanteeniin. Kaikki osaaminen ei ole suoraan toisella työntekijällä edes korvattavissa.

“Nyt tarvitaan jokaisen yksilön toimia”

Isojen tartuntamäärien takia terveydenhuollon palveluita on jouduttu supistamaan Kanta-Hämeessä ainakin Janakkalassa maanantaista alkaen.

– Muuallakin maakunnassa on varmasti jouduttu supistamaan muuta toimintaa. Rokotukset ovat tällä hetkellä tärkein tehtävä. Tartunnanjäljitys ei ole nykytilanteessa kovin tehokasta, eli jäljityksen keinoin tilannetta ei muuteta mihinkään suuntaan, Leskinen kertoo.

Hänen mukaansa koronatartuntojen lisääntyminen jatkuu, ja siksi tärkeintä on terveydenhuollon kantokyvyn säilyttäminen.

– Nyt tarvitaan jokaisen yksilön toimia ja kontaktien välttämistä. Olisi toivottavaa ajatella epidemiaa ja kantokykyä kokonaisuutena eikä käydä juridisina taisteluina kiistaa siitä, mitä tehdään tai ei tehdä, Leskinen sanoo.

– Jos terveydenhuollon kantokyky romuttuu, hoidosta tulee sattumanvaraista. Jos tilanne menee oikein huonoksi, voi olla, ettei hoitoa ainoastaan siirretä, vaan sitä ei ole ollenkaan mahdollista antaa jossain hetkessä.

Lue lisää: Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei keskeytä Kanta-Hämeen koronarajoituspäätöksiä, joista liikunta-alan yritykset ovat valittaneet

Menot