fbpx
Kanta-Häme

Koronaviruksen oireisiin ei kuulu nuha – Karanteeniin määrätty saa tartuntapäivärahan joko kokonaisena tai osapäiväisenä

Korona voi olla lähes oireeton, vähäoireinen tai vaikeaoireinen. Vaikeaoireista koronatartuntaa voi olla hankala erottaa influenssasta. Pelkkä aivastelu, nuha ja nenän tukkoisuus ovat nyt kevätaikaan todennäköisemmin siitepölyallergiaa kuin merkkejä tarttuvasta sairaudesta. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 11.3.2020.
Nuhaoireet ovat näin kevään siitepölyaikaan todennäköisesti merkki allergiasta. Jos nuhaan liittyy lievää kuumeilua, kyseessä on todennäköisesti flunssa. Kuva: Arkisto

Koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei kuulu nuha.

Koronavirustartunta voi olla hyvin lieväoireinen tai jopa oireeton. Koska korona leviää pisaratartunnalla, koronatartunnan saanut oireilematon henkilö on epätodennäköinen taudin levittäjä.

– Aivastelu, nuha ja nenän tukkoisuus ilman paleltamista tai kuumetta ovat todennäköisesti näin siitepölyaikaan allergiaoireita. Jos nousee lievää lämpöä, kyse on todennäköisesti flunssasta, sanoo asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Influenssa nostaa yleensä aina korkean kuumeen. Myös vaikeaoireisessa koronassa kuume voi nousta korkeaksi.

– Influenssaan ja vaikeaoireiseen koronaan liittyy molempiin sairaudentunnetta ja yskää, siksi niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä Suomessa oli todettu 59 varmistettua koronatartuntaa. Tartunnan saaneiden määrä on kasvanut voimakkaasti viikonlopusta lähtien.

 

Korona-altistuksen saanut henkilö määrätään Suomessa karanteeniin, vaikka hänellä ei olisi oireita. Määräyksen tekee tartuntatautilääkäri tartuntatautilakiin perustuen, ja se on velvoittava.

Jos henkilö ei voi hoitaa työtehtäviään tänä aikana, hän voi hakea Kelasta tartuntatautipäivärahan. Jos henkilö ei pysty hoitamaan työtehtäviään karanteenin takia ja työnantaja maksaa hänelle silti palkan, Kela maksaa tartuntatautipäivärahan työnantajalle.

– Kela korvaa ansiot täysimääräisinä karanteeniin määrätyn palkan mukaan. Jos työntekijä pystyy esimerkiksi hoitamaan etänä vain osan työtehtävistään, Kela maksaa osapäiväisen tartuntatautipäivärahan, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara kuvailee.

– Henkilö ei voi saada korvauksia kuitenkaan tuplana, eli yhtä aikaa samasta ajasta palkkaa ja tartuntapäivärahaa. STT

Näin oireet eroavat

Koronavirus voi olla lähes oireeton, lieväoireinen tai vaikeaoireinen.

Koronan oireiksi luetaan korkea kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys.

Kausi-influenssa nostaa lähes aina korkean kuumeen.

Influenssan oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneella voi olla kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta.

Siitepölyallergian yleisimpiä oireita ovat jatkuva aivastelu, nuha, nenän tukkoisuus, nenän tai kurkun kutina, silmien punaisuus, kutina ja vuotaminen, hengitysvaikeudet, yskä ja väsymys.

Menot