Kanta-Häme Helsinki / Hämeenlinna

Koronavirusta löytyi erityisesti isojen kaupunkien jätevesistä – Hämeenlinnan jätevesistä virusta ei löytynyt

Käytössä on nyt uusi, aiempaa herkempi testi. Aiemmista näytteistä voi vielä löytyä lisää virusta, kun ne saadaan analysoitua uudella testillä.
THL:n jätevesiseurantaa tehtiin myös Hämeenlinnassa HS-Veden Paroisten jätevedenpuhdistamolla. Kuva: Pekka Rautiainen
THL:n jätevesiseurantaa on tehty myös Hämeenlinnassa HS-Veden Paroisten jätevedenpuhdistamolla. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Koronavirusta on todettu elokuussa usean kaupungin jätevesissä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannasta.

Virusta on todettu elokuussa erityisesti Helsingin Viikinmäen, Espoon Suomenojan ja Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoista kerätyistä näytteistä. Lisäksi virusta on todettu yksittäisistä näytteistä Tampereella, Raumalla ja Vaasassa.

Tuoreimmissa, 16.–17.8. kerätyissä viikkoseurantanäytteissä koronavirusta löytyi Helsingistä ja Turusta. Tampereen, Kuopion ja Oulun jätevesissä koronavirusta ei tällä viikolla todettu.

Viikkoa aiemmin kerätyissä viikkoseurantanäytteissä virusta todettiin Helsingin ja Turun lisäksi Tampereen Viinikanlahden puhdistamon jätevedestä.

2.–3. elokuuta toteutettiin kattavampi, 28 jätevedenpuhdistamon kuukausiseuranta. Koronavirusta esiintyi tuolloin Helsingin ja Turun lisäksi Espoossa, Raumalla ja Vaasassa.

Myös Hämeenlinna on ollut mukana THL:n jätevesiseurannassa, mutta kaupungin jätevesissä ei havaittu koronavirusta. HS-Veden jätevedenpuhdistamolta on otettu näytteitä neljän viikon välein.

– Näyttäisi siltä, että kuormaa on enemmän isoilla paikkakunnilla, koska siellä on enemmän sairastuneita henkilöitä viemäriverkoston piirissä. Mitä pienempi laitos, sitä epätodennäköisemmin koronavirusta löytyy, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Lue myös: Jätevesi kertoo paljonko koronavirusta on Hämeenlinnassa ja Hattulassa – Vesiyhtiö alkaa ottaa näytteitä THL:lle

Jätevesistä mitataan viruksen geeniperimää

Heinäkuussa jätevesien viruslöydökset olivat enimmäkseen satunnaisia tai jäivät alle menetelmän havaitsemisrajan. Virusta todettiin heinäkuussa erityisesti Turun jätevesissä. Lisäksi löydöksiä esiintyi Helsingissä ja Espoossa.

Koronavirusta ei esiintynyt jätevesissä heinäkuussa yhtä laajasti kuin kesäkuussa.

Kesäkuussa koronavirusta löydettiin viikkoseurannassa Helsingistä ja Turusta, kuukausiseurannassa lisäksi Espoosta, Lappeenrannasta ja Vihdistä.

THL tutkii koronaviruksen esiintymistä jätevesissä mittaamalla puhdistamattomista jätevesistä koronaviruksen geeniperimää. Löydös jätevedestä ei kerro viruksen tartuttavuudesta, vaan kuvaa koronaviruksen esiintymistä viemäriverkoston piirissä olevissa kotitalouksissa.

– Jätevesitutkimus osoittaa selvästi, että koronavirusta on osoitettavissa jätevedestä samoilla paikkakunnilla, joilla on todettu myös koronavirustartuntoja yksilötestauksessa, sanoo Tarja Pitkänen tiedotteessa.

THL aikoo kehittää  seurannan raportointia ja tarkkuutta

Koronaviruksen jätevesiseurantaan ei THL:n mukaan ole vielä käytettävissä vakiintuneita menetelmiä. Heinäkuun lopussa THL:ssä otettiin jätevesinäytteiden tutkimisessa käyttöön uusi testi, joka havaitsee koronavirusta aiempaa herkemmin.

Uusi testi perustuu N2-geenialueen testaamiseen. Se löytää jätevedestä aiempaa pienempiä koronavirusmääriä verrattuna THL:n aiemmin käyttämään E-geenialueen testausmenetelmään.

– Muitakin löydöksiä eri paikkakunnilta voi vielä ilmetä, kun kaikki tutkimuksessa aiemmin kerätyt näytteet saadaan analysoitua uudella N2-testillä, Pitkänen sanoo.

Seuraavaksi THL:n tutkimusryhmä aikoo kehittää jätevesiseurannan tarkkuutta ja raportointia.

– Odotamme, että jätevesiseurannassa kerättävillä tiedoilla on vastedes merkitystä koronaepidemian tilannekuvan kannalta erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla tartuntoja ei ole todettu useaan viikkoon. Esimerkiksi jos koronatestien määrä jollain alueella Suomessa vähenee, koko paikkakunnan väestön kattava jätevesiseuranta voi tuoda arvokasta lisätietoa viruksen esiintyvyydestä. STT–HäSa

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic