Kanta-Häme

Korteniemen heinätalkoissa viikate viuhuu

Korteniemen perinnetilan pihapellolla aloitellaan niittoa. Valmistautuminen on aloitettu jo aiemmin viikolla teroittamalla viikatteet ja niittämällä heinää Notkopellolta alarinteestä. Kuiva keli on kuitenkin vaatinut veronsa heinäpelloilla.

– Heinä on kasvanut tänä vuonna niin huonosti ja alkanut vasta nyt elpyä. Savusaunan luona maa on kosteampaa, joten siellä voi kasvaa jotain pientä, kertoo tilan emäntä Outileena Uotila.

– Koitetaan saada jotain korjuuseen, hän toteaa.

Korteniemen tila viettää 20-vuotisjuhlia tämän vuoden elokuussa. Kävijöitä jokakesäisissä heinätalkoissa on ollut tasaisesti. Vuosien varrella on syntynytkin niin sanottu ”Korteniemen kopla”, joka käsittää kymmenisen henkeä.

– Osa on käynyt useimmissa talkoissa. Välillä voi olla niinkin, että joku vieras katselee vierestä aikansa ja toteaa, että voisi myös itse kokeilla niittoa, Uotila sanoo.

Talkootöitä tilalla on Uotilan mukaan aina tarjolla, ja vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua spontaanisti. Esimerkkinä Uotila kertoo kahdesta kuudesluokkalaisesta, jotka tulivat tiedustelemaan töitä ja jotka ovat autelleet tilalla erilaisissa tehtävissä.

–  Aina on jotain kitkemistä ja niittämistä, Uotila vakuuttaa.

”Korteniemen koplan” jäsenistä paikalla talkoissa ovat Sirkku Anttila ja EIno Kulmala. Forssassa asuvalle Kulmalalle lähiseudun maisemat ovat tuttuja ja viikate tuttu työväline.

– Talkooväki on vähissä tänään. Kaikki eivät aina pääse, Anttila kommentoi.

Yhtenä syynä jokakesäisiin talkoisiin osallistumiselle Anttila pitää tuttujen kasvojen näkemistä. Omassa porukassa on omanlaisensa henki, ja samalla tulee vaihdettua kuulumiset ystävien kanssa pitkästä aikaa.

– Sitten on myös ympäristö, joka on aivan kaunis, Anttila sanoo.

Anttila pitää talkoita myös hyvänä vaihteluna omaan päivätyöhönsä Palikaisten kartanon taloudenhoitajana.

– Tämä on sellaista työtä, että tätä tehdessä voi nollata ajatukset. Meno on siellä (Palikaisten kartanolla) aika nopeatahtista, Anttila toteaa. HäSa

 

OIKAISU 10.7.2018
Sirkku Anttilan työpaikaksi oli virheellisesti mainittu Paraisten kartano. Anttila työskentelee Palikaisten kartanossa Hirsjärvellä.