Kanta-Häme Tammela

Korteniemen perinnetilalla puidaan lauantaina Aunus-rukiin satoa perinteisin menoin riihipuintitalkoin

Korteniemen Perinnetilalla Tammelassa puidaan Aunus-ruista perinteisin menoin.
Ruisleipä leivotaan Korteniemen perinnetilalla Aunus-rukiista. Arkistokuva perinnetilalta. Kuva: Seppo Pessinen
Ruisleipä leivotaan Korteniemen perinnetilalla Aunus-rukiista. Arkistokuva perinnetilalta. Kuva: Seppo Pessinen

Tulevana lauantaina 22. elokuuta Metsähallituksen Korteniemen perinnetilalla Tammelassa puidaan Aunus-ruista.

Maatiaisruista on viljelty perinnetilalla jo 20 vuoden ajan. Ruis kulkeutui Suomeen Pohjois-Venäjältä Aunuksesta lapinjärveläisen sotapojan mukana 1940-luvulla.

– Korteniemessä eletään 1910-luvun tyyliin ja on tärkeää, että viljeltävät kasvit ovat tuolta aikakaudelta. Niitä myös viljellään aikakauden menetelmin, kertoo Perinnetilan emäntä Outileena Uotila Metsähallituksen tiedotteessa.

Ruis kylvetään käsin ja leikataan viikatteilla, jonka jälkeen ruis sidotaan lyhteiksi ja kootaan kuhilaiksi ennen niiden siirtämistä riiheen puintia odottamaan.

Lauantaina riihikuivista lyhteistä irrotetaan jyvät ensin riihen puolella seinään lyömällä ja sitten luuvan, eli puintihuoneen, lattialla varstoilla lyöden. Oljet kootaan lyhteiksi olkilatoon.

Kivimyllyssä jauhettuja jauhoja käytetään perinneruokien raaka-aineena. Edellispäivänä, perjantaina jauhoista on leivottu reikäleipää kolmeen eri ruistaikinajuureen ja lauantain riihipuintitalkoissa päästään syömään ruispuuroa ja mustikkakukkoa.

Metsähallituksella vastuu rukiin ylläpidosta

Vuonna 2019 Ruokavirasto myönsi Metsähallitukselle oikeuden ja vastuun ylläpitää Aunus-syysruista rekisteröitynä alkuperäiskasvilajikkeena.

– Korteniemen perinnetilalla tehdään erittäin arvokasta työtä viljelykasvien biodiversiteetin edistämiseksi, sillä siellä viljellään Aunus-maatiaisrukiin lisäksi kahta ryvässipulikantaa, vanhaa kuitupellavalajiketta ja kahdeksaa maatiaisperunaa, Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen kertoo.

Aunus-rukiin tietä pellolta ruokapöytään voi seurata myös Luken ja Metsähallituksen sosiaalisen median kanavilla.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic