Kanta-Häme

Korukauppiaat pelkäävät aseen piippua

Pääkaupunkiseudulla ja esimerkiksi myös Lahdessa lukuisat kultasepän- ja kelloliikkeet ovat jo varustautuneet oviinsa asennetuilla sähkölukoilla. Sähkölukkojärjestelmässä liikkeen ovi on jatkuvasti suljettuna, ja myyjä avaa oven vasta varmistuttuaan, että summeria painanut asiakas on oikealla asialla.

Varautumisen taustalla ovat yhä röyhkeämmät päiväsaikaan tehdyt ryöstöt koruliikkeisiin. Lahdessa aseellisia ryöstöjä on tehty hiljan useampia.

– Olemme mekin puolivakavissamme suojautumisesta puhuneet. Meillä on kolme kertaa käyty yöllä varkaissa ja pelkona ovat päiväsaikaan yleistyneet ryöstöt, toteaa Kellokeskus Laineen kauppias O-P Laine.

– Olisihan se aivan järkyttävää, jos joutuisi aseen piippuun tuijottamaan.

Laineen huoli jaetaan myös muissa kaupungin liikkeissä. Soittokierros paljastaa, että toistaiseksi kaikki kuitenkin pitävät ovensa avoimena kaikille, jotka ovista sisään haluavat kulkea.

– En nyt sanoisi, että alituisessa pelossa eläisimme, mutta kyllä asiasta myyjien kesken on usein keskusteltu. Toisaalta pitäisi pystytellä askel edellä varkaita, mutta suljetut ovet voisivat myös viedä asiakkaita, puntaroi Kultajousen myymäläpäällikkö Tarja Laakso.

Liikkeen tyyli vaikuttaa

Reskalla ja Tiiriössä liikkeitä pitävä Kultajousi kuuluu samaan ketjuun Tillanderin ja Westerbackan liikkeiden kanssa. Niissä sähkölukkoja on jo asennettu.

– Varmaan jossain vaiheessa suljetut ovet meillekin tulevat. Päätökset tehdään valtakunnallisesti ja se vaikuttaa, minkä tyyliseen liikkeeseen lukkojen takana olo sopii. Toistaiseksi luotamme miesvartiointiin, Laakso sanoo.

O-P Laineen mukaan sähkölukkojen asennus ei olisi kustannuskysymys.

– Enemmän kyse on siitä, että meillä on myynnissä niin paljon muutakin kuin todella kalliita arvokelloja ja -koruja.

– Helsingissä korkean profiilin liikkeet toimivat usein tilausten pohjalta, joten silloin asiakkaan tunnistaminen onnistuukin. Meillä suuri osa asiakkaista on vaihtamassa patteria kelloonsa, eikä silloin ole realistista sulkeutua lukkojen taakse, Laine näkee.

Hän on huomannut, että ulkomailla lukkojen takana työskentely on enemmän sääntö kuin poikkeus.

– Hämeenlinnassa se olisi kuitenkin vaikea asia.

Laine kertoo, että he ennaltaehkäisevät varkauksia kameroin ja ottamalla esimerkiksi yöajaksi näyteikkunasta somistuksia pois.

– Ja tietysti meillä on kalterit ja verkot. Onhan niinkin, ettei sähkölukkokaan ole kaikkia ryöstöjä estänyt. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic