fbpx
Kanta-Häme

Korvat höröllä lepakkoretkellä

Iik! Lepakko!

Näin kiljuu moni, jos sattuu siivekkään yöeläjän kanssa vastatusten. Todellisuudessa lepakot ovat harmittomia yökyöpeleitä, jotka tykkäävät ihmisistä yhtä vähän kuin me niistä.

– Suomessa asuvat lepakot ovat hyönteissyöjiä, eivätkä välitä ihmisestä oikeastaan yhtään, biologi Annika Herrero kertoo.

Hän vie lepakoista kiinnostuneet lauantaina maastoretkelle Tammelassa. Lyhyen luennon jälkeen Herreron jalanjäljissä pääsee ihmettelemään lepakoiden ääntelyä.

Tauti leviää vasta puremasta

Lepakot voivat levittää tauteja, mutta lähinnä pureman välityksellä. Niille taas altistuvat yleensä tutkijat, jotka ottavat lepakoita käsiinsä. Suomessa on tähän mennessä löydetty kaksi tapausta, joissa lepakkorabies, eli vesikauhu, oli tarttunut puremasta ihmiseen.

Tavallisen mattimeikäläisen on turha pelätä lepakon purukalustoa, koska vain tutkijoilla on lain mukaan lupa koskea niihin.

– Lepakko on mukava kaveri, jos yhtään inhoaa hyttysiä. Lepakot syövät painoonsa nähden ihan hirveän määrän hyttysiä, Herrero tietää.

Joskus lepakon ulosteista on harmia ärjyn tuoksun vuoksi. Herrero lohduttaa nenäänsä nirpisteleviä: lepakot muuttavat syksyllä eri paikkaan talvehtimaan. Talojen vesikatot ja ullakot eivät ole niille riittävän suojaisia ja kosteita.

Suomessa lepakot viettävät talvihorrostaan useimmiten luolissa, maakellareissa tai kivien raoissa.

– Lepakot vaipuvat talvihorrokseen suunnilleen silloin, kun lämpötila on alle plus viiden. Niin kauan kuin hyönteisiä riittää ruoaksi, niillä ei ole kiirettä.

Herrero ottaa lauantaina taskuunsa detektorin, eli yliäänilaitteen. Se muuntaa lepakoiden korkeat äänet sellaiselle taajuudelle, että ne voi ihmiskorvallakin kuulla. Äänten avulla on mahdollista tunnistaa eri lepakkolajeja.

– Lepakot ovat niin yleisiä, että yleensä niitä ainakin kuullaan, vaikkei aina nähtäisikään, Herrero lupaa. (HäSa)

Hämeen luontokeskuksen lepakkoilta lauantaina kello 20.30-22.30 osoitteessa Härkätie 818, Tammela. Varusteet: kumisaappaat, otsa- tai taskulamppu ja lämpimät vaatteet.

Menot