Kanta-Häme

Koska Aulangon Ruusulaakson paviljonki oikein valmistuu?

Aulangon luonnonsuojelualueella sijaitsevaa Ruusulaakson paviljonkia alettiin kunnostaa kesällä 2010 maalinpoistolla. Kesällä 2011 piti uusia lahot kaiteet ja pylväät, jonka jälkeen yli satavuotias paviljonki olisi maalattu uuteen kukoistukseensa. Tämän arvioitiin tapahtuvan kesällä 2012.

Puistonjohtaja Jere Rauhala, miksi rakennustelineet ympäröivät yhä paviljonkia?

– Kaikki viat eivät tulleet esiin ennen kuin maalit poistettiin. Lahoviat yläkerrassa olivat sitä luokkaa, että kaikki neljä kulmatornia joudutaan rakentamaan uudestaan käsityönä. Museoviraston edustajien kanssa päädyttiin ensin siihen, että tehdään yksi kulmatorni uusiksi. Sen teki Sininauha ry ja se on valmis.

– Se viides keskitornikin on siinä kunnossa, että sitä joudutaan vielä paikan päällä jonkun verran fiksaamaan. Näistä syistä valmistuminen on viivästynyt.

Jääkö paviljonkiin remontin jäljiltä yhtään rakennuksen alkuperäisiä puuosia?

– Kulmatorneista ei jää paikalleen alkuperäisistä yksikään, mutta me varastoimme autenttisista torneista yhden. Vielä ei tiedetä minne, koska museovirastolla ei ole tiloja eikä meillä oikein ole tiloja.

Mikä on tämän hetken arvio paviljongin kunnostuksen valmistumisesta?

– Olen aika varma, että se on valmis ensi kesänä. Paviljonkia ei ole myöskään maalattu vielä alhaalta, koska maalaaminen aloitetaan ylhäältä.

Vuosien saatossa on myös lupailtu siistiä Ruusulaakson pusikoitunutta aluskasvillisuutta.

– Paviljongin lähiympäristön mahdolliset puun kaadot menevät ensi kesään. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic