Kanta-Häme

Koska kaupunki kylpee uudessa led-valossa?

Kaupunginhallitus on jättänyt Hämeenlinnan Valot oy:n mittavan katuvaloremonttia koskevan kahden miljoonan euron lainatakauksen pöydälle.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaupungin valot jäisivät uusimatta.

– Takaus on tulossa. Olisi järjetöntä jättää se tekemättä, kun valoyhtiön suunnitelma on erinomainen talouden ja energiasäästön näkökulmasta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kertoo

Kaupungin linjaus on, että konsernin yhtiöissä on oltava vakuudet lainatakauksen saamiseksi.

– Valoyhtiöllä ei ole samanlaista kiinteää omaisuutta kuten esimerkiksi halliyhtiöllä, jolla on liikuntahallit vakuutena. Valo on erilainen hyödyke. Naureskelimme, että montakohan tolppaa lainatakaus vaatii, Rautio naurahtaa.

Kaupunki etsii ratkaisua, kuinka lainatakaus saataisiin järjestettyä, mutta vastavakuus on valoyhtiöllä oltava.

– Asiaa käsitellään uudestaan kaupunginhallituksen kokouksessa ensi maanantaina. Silloin asia ehtisi vielä valtuuston käsiteltäväksi joulukuussa.

Hämeenlinnan Valot oy:n näkökulmasta yrityskiinnitys on käytännössä ainoa vaihtoehto takauksen vakuudeksi.

– Meillä on vain käyttöomaisuutta, Hämeenlinnan Valojen kehitysjohtaja Jari Kattainen valaisee.

Valoyhtiö vastaa kantakaupungissa ja liitoskunnissa noin 20 000 valaisimesta. Valtaosassa niistä on suurpainenatriumlamppuja, joukossa on myös vanhoja elohopeahöyrylamppuja.

Uudistus tarkoittaisi vanhojen lamppujen korvaamista led-valoilla, joita on jo joitakin satoja Hämeenlinnan katuvaloissa. Muun muassa asematunneli ja Citymarketin ohi Visamäkeen johtava Kaivopolun pyörätie valaistaan nykyään ledeillä.

Uudistus on tarkoitus toteuttaa vuosina 2017–2018 yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla valoyhtiön Kuntarahoitukselta otetulta lainalla. Laina-aika on 10 vuotta.

– Katuvalot vaihdetaan uusiin valaisimiin. Pyörä- ja pururatojen valaisimista vaihdetaan vain lamput (ledeihin), Kattainen kertoo.

Projekti on pitkä, sillä pelkkiä lamppuja pystytään vaihtamaan päivässä 30. Vaihtoon menee noin 9 000 elohopeahöyry- ja natriumvalaisinta, Kattainen muistuttaa.

Uusi valaistus maksaisi itsensä takaisin 3–5 vuodessa, sillä led-kuluttaa tavalliseen lamppuun verrattuna 50–70 prosenttia vähemmän energiaa.

– Esimerkiksi elohopeahöyrylampun käyttöikä on 4–6 vuotta. Pelkkä led-lamppu kestää noin 5 vuotta ja valaisin noin 20 vuotta.

Lamppujen vaihtotyö on jo käynnissä.

– Käynnissä on myös kartoitus, jolla selvitetään, missä suhteessa lamput ja valaisimet vaihdetaan. Valaisimien vaihto aloitetaan huonokuntoisimmista eli liitoskunnista.

Suunnitteilla on myös 40 kadun valaistuksen uusiminen kantakaupungin länsipuolella.

Vuosittainen sähkönsäästö led-asennusten jälkeen on arviolta 280 000 euroa vuodessa. HäSa

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic