Kanta-Häme

Koska kävit viimeksi vaatekaupassa keskustassa?

Ruutukaavassa on toistakymmentä vaatekauppaa. Yrittäjät virittelevät yhteistyötä kyllästyttyään kauppojen puuttumista valittaviin kommentteihin.
Sani Kerminen on luotsannut jo pitkään Marimekon liikettä. Ensimmäiset vuodet menivät Pieksämäellä. Viisi vuotta sitten hän aloitti liikkeen Hämeenlinnassa.

Keskustan vaatekauppiailta ilmestyi tällä viikolla yhteinen esite, jossa on paitsi liikkeiden osoitteet ja luonnehdinta liikkeen vaatteista myös kartta kauppojen sijainnista.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier sanoo, että tällä kertaa tehtiin vain paperinen markkinointiesite, eikä siitä ole olemassa verkkoversioita.

– Mietin asiaa pitkään, mutta sitten minulle sanottiin, että paperinen esite on mukava kuljettaa mukana, kun sen voi taittaa käsilaukkuun. Keskustan kaupat ovat ennen kaikkea aikuisten naisten liikkeitä, eikä heillä ole koko ajan pääsyä tietokoneelle, Hagemeier sanoo.

Kaiken takana on niin kaupunkikeskustayhdistyksen kuin yrittäjienkin havainto siitä, että tieto vaatekauppojen olemassaolosta ei ole kulkenut perille asti. Hagemeier sanoo saavansa kuulla jatkuvasti keskustan hiljenemisestä ja siitä, että kauppojen määrä vähenee jatkuvasti.

– Ei tämä pidä paikkansa. Katsoin juuri listaa yrittäjistä ja huomasin, että se on pysynyt samana jo ainakin kaksi vuotta, Hagemeier sanoo.

Edellisestä yhteismarkkinoinnista on aikaa jo vuosikymmeniä. Hagemeier tutkailee parhaillaan, löytyisikö keskustasta vaikka lifestyleyrittäjiä, joista voisi tehdä yhteisen esitteen.

– Siitä olen erityisen hyvilläni, että yrittäjät ovat lähteneet mielellään mukaan yhteistyöhön. Sille on ilmiselvästi tarvetta, Hagemeier huomauttaa.

Hei, minäkin olen täällä!

Delizian yrittäjä Johanna Falck on tyytyväinen siihen, että hän heittäytyi yrittäjäksi. Suurena apuna oli ymmärtäväinen anoppi. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka Keskustalon kauppapihalla ei paljon yrittäjiä olekaan, on italialaiseen muotiin keskittyneen Delizian yrittäjä Johanna Falck tyytyväinen putiikin sijaintiin. Etenkin kanta-asiakkaat ovat mieltyneitä rauhalliseen paikkaan.

– Toisaalta meidän pitäisi saada äänemme kuuluviin. Joskus tekisi mieleni huutaa, että minäkin olen täällä, Falck sanoo.

Suurin osa Hämeenlinnan vaatekauppiaista työskentelee liikkeessään yksin. Päivät ovat pitkiä ja vapaapäivät ja lomat kiven alla.

– Delizian aloitti anoppini Leena Pernu vuonna 1991. Minä tulin tänne töihin vuonna 2006 ja varsinainen sukupolvenvaihdos tehtiin kaksi vuotta sitten. Me valmistauduimme muutokseen ihan kaikessa rauhassa ja se oli viisasta. Anoppi on vieläkin apunani aina tiukan paikan tullen, Johanna Falck kiittelee.

Kun yrittää yksin, jää helposti oman onnensa varaan. Falckin pelastusrengas on Keskustalon toinen vaatekauppias, jonka kanssa nähdään usein ja puretaan sydäntä. Myös sosiaalisesta mediasta on tullut pikkuputiikille tärkeä vaikutuskanava.

– Mikäs minun on tässä ollessa, kun saan olla päivät pitkät ihanien ihmisten ja ihanien vaatteiden ympäröimänä. Olisi kuitenkin mukavaa tavata muitakin vaatekauppiaita, sillä samojen asioiden kanssahan me painiskelemme. Ei siinä mitään ihmeellistä tarvita. Kuppi kahvia riittää vallan mainiosti, Johanna Falck sanoo.

 

Kaupasta ulos

Aivan kauppatorin laidassa Marimekkoa pitävä Sani Kerminen kehottaa kaikkia vaatekauppiaita tulemaan kaupasta ulos. Välillä hänestä nimittäin tuntuu, etteivät yrittäjät tunne toinen toisiaan. Markkinointiyhteistyö on hänen mielestään myönteinen askel aivan oikeaan suuntaan.

– Lisää samanlaista. Vaatekaupat voisivat pitää vaikka yhdessä ovia auki sunnuntaisin ja järjestää erilaisia tempauksia. Voisimme tavata porukalla kerran kuukaudessa ja ideoida yhteistä toimintaa, Kerminen korostaa.

Pieksämäeltä Hämeenlinnaan viisi vuotta sitten muuttanut Sani Kerminen sanoo Hämeenlinnan keskustan hiljenneen koko ajan.

– Olen ollut jo pitkään vaatekauppiaana. Lopetin Marimekon liikkeen Pieksämäeltä vasta puolitoista vuotta sitten ja keskityn nyt vain Hämeenlinnaan. Täällä käy kauppa paljon Pieksämäkeä paremmin, sillä se on paljon pienempi kaupunki, Kerminen sanoo.

Sani Kerminen sanoo, että vaatekauppiaan pitää olla valmis tekemään paljon työtä pärjätäkseen. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin antaa itselleen aikaa levätä.

– Kauppiaalla täytyy olla aimo annos tervettä itsekkyyttä, Kerminen sanoo.