Kanta-Häme

Kosketustaulu tulee kaikkiin kouluihin

Kosketustauluja ja kannettavia tietokoneita otetaan hyvää vauhtia käyttöön hämeenlinnalaisissa kouluissa. Kokeiluvaiheiden jälkeen on siirrytty laajoihin hankintoihin.

– Kaikki koulut saavat ainakin muutaman kosketustaulun tämän syksyn aikana, ja ensi vuonna hankinnat jatkuvat, kertoo ICT-projektipäällikkö Jari Harvio.

Seminaarin koulu on yksi edelläkävijöistä eli pilottikouluista.

– Lapset oppivat nopeasti, paljon nopeammin kuin aikuiset, kehuu opettaja Mari Orkola. Hän on koulunsa ATK-vastaava ja samalla alueellinen ICT-opettaja.

2 D -luokan oppilas Eetu Mäkinen käy tottuneesti merkitsemässä kosketustauluun aamun tärkeät tiedot kuten päivämäärän ja lämpötilan.

Samaan aikaan muut oppilaat paneutuvat tehtäviinsä kannettavien tietokoneiden ääressä.

Lapsilla kyky keskittyä koneella

– Oppilaat ovat hirveän paljon motivoituneempia kuin kirjan ja työkirjan ääressä. Muuten levottomassakin luokassa lapsilla on ihmeellinen kyky keskittyä.

Mari Orkolan toiveena olisi päästä kirjoista eroon, varsinkin työkirjoista, joiden täyttämisestä on usein vaarassa tulla itsetarkoitus, eikä silloin aina ehditä perehtyä perusasioihin eli oppimiseen.

Kirjoista säästyneillä rahoilla Mari Orkola ostaisi oppilaille tabletteja.

– Älytaululla opetuksesta saadaan elävää.

Taululta voi pyyhkiä kuten tavalliselta liitutaulultakin, mutta sillä on valtavasti myös muita ominaisuuksia. Kaiken saa talteen ja aineistoa voi muokata myöhemmin. Taulu toimii tietokoneen ohjauksessa ja siihen voi kytkeä kerralla niitä useita.

Rinnalla ovat vielä vanhanaikainen liitutaulu ja valkoinen tussitaulu, mutta ne ovat ajan oloon väistymässä.

Yhteensä Seminaarin koulussa on 41 kosketustaulua, eli ne ovat käytössä lähestulkoon kaikissa kotiluokissa.

Laajat hankinnat alkaneet

Aikaisemmin kosketustauluja ja myös tietokoneita on hankittu kouluille hajanaisesti. Vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen vuonna 2010 perustetussa ICT-projektissa on käytäntöjä yhtenäistetty. Viime keväänä järjestetyn kilpailutuksen jälkeen kosketustauluja on ruvettu hankkimaan laajassa mitassa.

Tänä vuonna rahaa kosketustauluihin on käytetty arviolta parisataa tuhatta euroa. Yhden taulun hinta on 3000-5000 euroa, mistä huomattava osa on ohjelmistojen ja opetusmateriaalin osuutta.

Rahoituksessa ovat mukana Tekes ja opetushallitus, jonka linjauksen mukaan kosketustauluja hankitaan jokaiselle koululle vuoteen 2015 mennessä.

– Pienillä budjeteilla on menty, ja erilaiset pilotit ovat olleet loistavia, kun järjestelmiä on päästy testaamaan pala kerrallaan.

Jari Harvio painottaa, että myös sähköiset opetusmateriaalit on kilpailutettu.

– Materiaali on kilpailutettu oppiaineittain ja siitä maksetaan käytön mukaan, eli saadaan rusinat pullasta.

Uudet tietokoneet leasing-sopimuksilla

Tietokonehankinnoissa on myös murrosvaihe. Aikaisemmin kouluihin on ostettu tietokoneita sieltä sun täältä, mutta nyt laitekannan kirjavuudesta ollaan pääsemässä eroon.

Uusia koneita hankitaan kolmen vuoden leasing-sopimuksilla, jotka seutukeskus on kilpailuttanut. Isoista pöytäkoneista ja ATK-luokista ollaan siirtymässä kannettaviin.

Pyrkimyksenä on, että kaikissa kouluissa olisi vähintäänkin yksi tietokone jokaista kahdeksaa oppilasta kohden. Tätä nykyä tietokoneita on kaupungin kouluissa yhteensä noin 1300 kappaletta. Suurin osa on jo kannettavia.

Vastaaminen sujuu langattomasti

Myös langaton vastaaminen on mahdollista, eikä tarvitse edes viitata, vaan opettajalle välittyy tieto vastausjärjestelmän kautta. Vastauslaite muistuttaa kovasti kännykkää.

– Jouluun mennessä jokaisessa hämeenlinnalaisessa koulussa on vähintään yksi luokallinen langattoman vastausjärjestelmän päätelaitteita, lupaa ICT-projektipäällikkö Jari Harvio.

Esimerkiksi pistokokeet voidaan pitää langattomasti – joissakin tapauksissa myös oppilaiden omilla kännyköillä. Siten saadaan aktivoitua myös takapulpetin pojat, jotka eivät halua olla äänessä ja jotka eivät halua suin surminkaan taululle luokan eteen. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic