Kanta-Häme

Koskinen ja Vainio mukaan eurovaalikisaan

Ensi kevään eurovaaleista tulee hämäläisittäin kiinnostavat. Tällä hetkellä näyttää siltä, että esimerkiksi Hämeenlinnassa käydään taisto paikallisista äänistä.

SDP:llä on tarjolla peräti kaksi hämeenlinnalaisehdokasta: kansanedustaja Johannes Koskinen ja puolueen varapuheenjohtaja Eero Vainio.

Vainio on ilmoittanut olevansa käytettävissä. SDP:n ehdokasnimikyselyssä hän on kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa.

Koskinenkin suhtautuu ehdokkuuteen vakavasti.

– Todennäköisesti lähden mukaan. Päätökseen vaikuttaa lähinnä se, millainen ehdokaslista kokonaisuudessaan tulee olemaan.

Koskinen kertoo seuranneensa EU-asioita jo pitkään suuressa valiokunnassa ja hallituksen EU-ministerivaliokunnassa. – Lisäksi olin seitsemän vuotta Suomen edustajana Euroopan sos-dem puolueen residiumissa, Koskinen sanoo.

Hän haluaa olla mukana vaikuttamassa EU:n suuriin linjaratkaisuihin.

– Esimerkiksi siihen, mikä on kansallisen vaikuttamisen suhde EU-tasoon. Sikäli olisi tärkeää, että sinne valittaisiin sellaisia meppejä, jotka pystyvät asioihin vaikuttamaan.

SDP:n puoluevaltuusto asettaa ehdokkaat kokouksessaan marras-joulukuun vaihteessa.

Pietikäinen…mielii jatkokaudelle

Hämeen Kokoomus on niin ikään ehdokashankinnassaan jo selvillä vesillä, sillä maakunnan ainoa nykyinen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pyrkii jatkokaudelle.

– Mielelläni lähden, jos äänestäjät ja Jumala suovat. Koen, että paljon on vielä tekemättä, Pietikäinen sanoo.

Viime vaalien alla Pietikäinen teki päätöksensä ehdokkuudesta viime metreillä, mutta nyt ratkaisu syntyi hyvissä ajoin, sillä Pietikäinen pitää mepin työtä mielekkäänä.

– Tämä on sellainen foorumi, jossa saa tärkeille, keskeisille asioille tulosta aikaiseksi. Finanssivakaus, resurssitehokkaan kasvun edellytykset ja ihmisten hyvinvointi eli perusturvan vahvistaminen, Pietikäinen luettelee itselle tärkeitä asioita, joihin meppinä pääsee vaikuttamaan.

Kampanjointia hän ei ole vielä ehtinyt aloittaa, eikä suunnittelemaankaan.

– En vielä. Luulen, että tämä syksy menee vielä kiireisessä työn tuiskeessa. Kampanjoita ruvetaan miettimään vasta ensi vuoden puolella, Pietikäinen sanoo.

Louhelainen…on jo valittu

Perussuomalaiset nimesi ensimmäiset ehdokkaansa jo viime keväänä. Heidän joukossa on hollolalainen Anne Louhelainen.

Hämeen piirin varapuheenjohtaja Lulu Ranne kuitenkin kertoo piirin havittelevan ehdokasta myös Kanta-Hämeen maakunnasta.

Hänen mukaansa hämeenlinnalainen kansanedustaja Ismo Soukola ei ole kuitenkaan kiinnostunut tehtävästä. Myös Ranne itse on vastannut kysyjille ”ei kiitos”.

– Mutta kyllä meiltä olisi tosiaan isompikin porukka lähdössä ehdokkaaksi, jos puolue niin päättää, Ranne sanoo.

Pekonen…miettii vielä

Vasemmistoliiton Hämeen piiri on heittänyt tähän mennessä ilmaan kaksi mahdollista ehdokasnimeä.

Ne ovat kansanedustaja, puolueen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä ja kaupunginvaltuutettu Janne Nieminen Forssasta.

Pekonen oli ehdolla myös edellisissä eurovaaleissa 2009. Lopullista päätöstään ensi kevään vaaleihin lähdöstä hän ei ole kuitenkaan vielä tehnyt.

– Toki olen otettu siitä, että moni on kysynyt mukaan, mutta vielä en ole tehnyt päätöstäni. Kyseessä on isot valtakunnalliset vaalit, jotka vaativat paljon satsauksia. Lisäksi olen kovasti innoissani nykyisestä työstäni kansanedustajana, Pekonen sanoo.

Vasemmistoliiton piirihallitus keskusteli mahdollisista nimistä kokouksessaan perjantaina. Puoluevaltuusto nimeää osan ehdokkaista marraskuussa.

– Voi olla, että teen päätökseni vasta ensi vuoden puolella. Toisaalta mitä aiemmin sen tekee, sitä enemmän aikaa jää kampanjointiin, Pekonen pohtii. (HäSa)

Mainos