fbpx
Kanta-Häme

Koskinen pelkää, että kunnille jää mustapekka

Kiinteistöjen vuokraaminen voisi olla yksi vaihtoehto, kun pohditaan sote-uudistukseen liittyviä omaisuusjärjestelyjä.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ottaa käytännön esimerkin.

– En olisi kovin innostunut myymään esimerkiksi Hämeenlinnan pääterveysasemaa maakunnalle. Siinä on kiinteistö kaupungin parhaalla paikalla. Jollain aikavälillä voisi muunlainenkin käyttö tulla kysymykseen.

Isosuo istuu asiantuntijana sote-uudistuksen omaisuusjärjestelyjä pohtivassa työryhmässä. Sen työ on vielä kesken, mutta jonkinlaisia linjauksia pitäisi saada aikaan maalis-huhtikuun aikana.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen vaati tiistaina kunnille markkinaehtoista korvausta maakunnille mahdollisesti siirtyvästä sote-omaisuudesta kuten kiinteistöistä ja laitteista.

Koskinen oli huolissaan siitä, että kunnille jää käteen mustapekka, jos maakunnat haalivat vain parhaat kiinteistöt ja jättävät ongelmaomaisuuden kunnille.

– Ei voi olla niin, että tulevat maakunnat saavat vain parhaat kiinteistöt. Perusteltua olisi, että kaikki kuntien sote-kiinteistöt siirtyvät maakunnille ja kunnille kuuluu tästä oikeudenmukainen korvaus.

Isosuo arvioi, että pelko saattaa olla aiheellinen, mutta asialla on toinenkin puoli.

– Suomessa on hyvin erilaisia kuntia. On kehittyviä kuntia ja väestökatokuntia. Niissä kiinteistöjen arvo vaihtelee huomattavasti.

Yhtenä ratkaisuna hän esittääkin sen, että myös kiinteistöjen vuokraamisen pitäisi olla mahdollista.

– Monessa tapauksessa olisi varmasti järkevää, jos olisi mahdollista tehdä pitkäaikainen vuokrasopimus kunnan ja maakunnan kesken.

Isosuo ei kuitenkaan vielä halua ottaa kantaa siihen, mitä omaisuusjärjestelyistä vastaava työryhmä aikanaan esittää.

– Vuokraus on yksi mahdollisuus, josta on keskusteltu.

Sote-kiinteistöjen ohella keskusteluissa ovat mukana myös mm. pelastuslaitosten kiinteistöt ja kalustot, onhan pelastustoimi näillä näkymin siirtymässä maakuntien järjestettäväksi. HÄSA

Menot