Kanta-Häme

Koskinen siirtäisi avien ja elyjen päätösvaltaa kunnille

Avit ja elyt tekevät maaseudulla elämisen joskus hankalaksi. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) antoi esimerkkejä siitä työ- ja elinkeinoministeriön järjestämillä ajankohtaispäivillä.

Yleisö koostui paljolti juuri elykeskusten ja maakuntien liittojen edustajista.

Hän muistutti, että suomalaisella on ainakin periaatteessa vapaus valita, missä hän asuu.

– Sitä ei pitäisi rajoittaa. On erilaisia perheitä, jotka tarvitsevat erilaisia mahdollisuuksia.

Koskinen otti esiin yhden lempiaiheistaan.

– Meidän kylällä kesäasukas olisi halunnut muuttaa viimeisen päälle varustellun vapaa-ajan asuntonsa pysyväksi asuinpaikakseen. Kunnalta olisi käyttötarkoituksen muutos ehkä herunutkin, mutta elykeskukset valittavat näistä päätöksistä. Miksi?

Elyjen näpit irti

Koskinen viittasi väheneviin resursseihin.

– Eikö tässä tilanteessa voitaisi miettiä, että voimavarat suunnattaisiin isompiin kokonaisuuksiin. Kesäasukas ei saanut muuttaa mökilleen. Nyt posti tulee veljen osoitteeseen naapuriin ja hän asuu siellä kuitenkin. Naapurissa on asumattomana aikoinaan vakituiseksi asunnoksi rakennettu talo, johon hän voisi kyllä muuttaa.

Koskinen on myös ottanut selvää, nostaisiko se kunnan kustannuksia, jos sivukylälle sattuisi syntymään pari lasta, joita pitää kuljettaa kouluun.

– Taksimiehenä toimiva entinen pakkiparini Rami kertoi, että hinta on kiinteä. Siihen ei vaikuta, montako lasta kyydissä kulkee.

Koskinen esitti, että kunnat saisivat päättää omista asioistaan ilman elykeskusten puuttumista.

Kunnissakin osataan

Toinen asia, jonka hän siirtäisi elyjen ja avien ulottumattomiin ovat maatalouden investointeihin tarvittavat ympäristöluvat.

– Niiden saamiseen kuluu aikaa jopa yhdeksän kuukautta. Esimerkiksi tarvitaan ensin naapurien lupa siihen, että rakennetaan navetta ja vielä samoilta naapureilta toinen lupa siihen, että sinne saa ottaa lehmiä.

Investointitukia ei voi hakea ennen kuin kaikki luvat on saatu.

– Ei ympäristöluvan käsitteleminen ole rakettitiedettä. Kyllä sellaisesta osataan päättää ja ehdot määrittää myös kunnassa.

Päätteeksi Koskinen moitti Etelä-Suomen avia siitä, että loppiaisena Lahdessa kaupat saavat olla auki, mutteivät Hämeenlinnassa. Hän kaipaili päätöksiin logiikkaa. (HäSa)

SUOMEKSI: avi = aluehallintovirasto, ely = elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Päivän lehti

8.4.2020