Kanta-Häme

Koskisen mielestä sote-työtä on jatkettava

Sote-uudistus kompastui lopulta mahdottomiin aikatauluihin. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.) mielestä parlamentaarista valmistelua pitää kuitenkin jatkaa.

– On harmillista, jos siihen tulee usean kuukauden tauko. Laaja yksimielisyys vallitsee siitä, että viimeisin esitys oli oikean suuntainen.

Koskisella on sote-valmistelussa ollut myös maakunnallinen rooli, sillä maakuntahallituksen puheenjohtajana hän on vetänyt täkäläistä ohjausryhmää.

– Mielestäni senkin on hyvä jatkaa työtään. Vaikka Kanta-Hämeessä aloitimme valmistelutyön ensimmäisten joukossa, nyt monet maakunnat ovat jo pitemmällä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa jo pohditaan konkreettisesti palveluverkon rakentamista.

Valmistelua on kaikkialla tehty siltä pohjalta, että uudistus rakennetaan maakunnallisesti sairaanhoitopiirien pohjalle.

Syvä pettymys

Sekä maakunnallisen sote-ohjausryhmässä että Riihimäen seutukunnan sote-valmistelussa työskentelevä Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä pettyi syvästi sote-lain lykkääntymiseen.

– Kun asia siirtyy seuraavalle hallitukselle, on vaara, että käytännön toteutus siirtyy vuodesta 2017 vuoteen 2021. Neljän vuoden aikana menetetään paitsi toiminnan myös talouden hyötyjä.

Kanta-Hämeen ohjausryhmässä sote-lain siirtymisen ei pitäisi haitata maakunnallisen mallin valmistelua. Ohjausryhmä pohti Terävän mukaan viimeksi tällä viikolla, että kuntayhtymämallia viedään eteenpäin. Mallin mukaan peruspalvelut järjestettäisiin seudullisesti.

– Riihimäen seudulla tähän saakka tehty työ ei valu missään tapauksessa hukkaan. Me rakennamme toiminnallista mallia, joka voidaan liittää myöhemmin osaksi mitä tahansa hallintorakennetta.

Seudullisessa mallissa Riihimäen sairaala toimii osaamiskeskuksena. Siellä yhdistyvät sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perus- ja erikoissairaanhoito. Malli voidaan toteuttaa joko kuntaliitoksen osana tai kolmen itsenäisen kunnan tarpeista lähtien.

Viisas aikalisä

Hämeenlinnan terveyden, toimintakyvyn ja ikäihmisten palvelujen tilaajajohtaja Jukka Lindberg sanoo, että sote-lain lykkääminen oli odotettu ratkaisu. Hän pitää päätöstä myös viisaana aikalisänä, sillä laajaa lainsäädäntöä ei olisi kannattanut runnoa eteenpäin viime tipassa.

Lindberg arvioi, että maakunnallinen valmistelutyö jatkuu joka tapauksessa, muuta ”hieman eri käsikirjoituksella”.

– Jos sote-laki olisi mennyt eteenpäin, työryhmän olisi pitänyt keskittyä kuntayhtymän valmistelun tekniseen puoleen. Nyt ehdimme rauhassa inventoida nykyiset palvelut kokonaisuutena ja seutukunnittain.

Lindbergin mukaan poliitikkojen viesti torstaina oli, että sote-valmistelua jatketaan myös parlamentaarisesti mahdollisimman nopeasti.

– Uskoisin, että kunnat antavat lausuntonsa viimeistään syksyllä ja että lainsäädäntökin etenee vielä tämän vuoden puolella. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic