Kanta-Häme

Koskista kiehtoo kansainvälinen ura

Kansainvälinen politiikka on ollut Johannes Koskisen (sd.) mielenkiinnon kohteena jo opiskeluajoista alkaen.

– Opiskelin tuolloin muun ohella myös kansainvälistä oikeutta. Myöhemmin Euroopan poliittinen kenttä on tullut tutuksi kansainvälisten tehtävien kautta.

Tehtävä EBRD:n johtokunnassa on siinä mielessä jatkumoa 24 vuoden kansanedustajan uralle.

– Finnveran hallintoneuvon puheenjohtajana rahoitusmarkkinat tulivat myös tutuiksi.

Kuuden kauden kansanedustajan uran jälkeen on mielenkiintoinen mahdollisuus saada vielä usean vuoden kansainvälinen ura.

– Pesti on tällä hetkellä kaksivuotinen, mutta pankissa on meneillään hallintouudistus. Se johtanee tehtävän jatkamiseen kolmivuotiseksi, mitä se oli aikaisemminkin.

Koskisen asemapaikaksi tulee Lontoo.

– Tämä oli sopiva sauma siinä mielessä, että perhekin voi ehkä lähteä mukaan, jos saamme lasten koulun järjestymään. Tietenkin työtä voisi tehdä matkalaukkuperiaatteellakin, mutta mukavampi olisi asua yhdessä paikassa.

Paluu mahdollinen

Koskisella on ollut Kanta-Hämeessä varsin uskollinen äänestäjäkunta, joka nyt varmasti ihmettelee, mitä tehdä lähestyvissä vaaleissa.

– En voi muuta sanoa kuin kiittää kuudesta kaudesta ja vakaasta kannatuksesta. Olen laskeskellut, että vuosien varrella olen saanut yhteensä noin 70 000 ääntä.

Hän arvelee, että tulee pankkiirin pestinsä aikanakin näkymään myös kotikonnuilla.

– Osallistuminen on kuitenkin erilaista kuin tällä hetkellä.

Periaatteessa Lontoossa on vielä kolmen vuoden johtokunnan jäsenyyden jälkeen tarjolla varajäsenyys.

– Mutta katsotaan nyt, miltä silloin tuntuu. On tietysti mahdollista kokeilla paluuta kotimaankin politiikkaan neljän vuoden kuluttua olevissa vaaleissa.

Paikallispolitiikka jää

Työt Lontoossa alkavat syyskuun alussa. Ainakin suurimmasta osasta kotimaisista luottamustehtävistä Koskinen luopuu syksyyn mennessä.

Vaikka pankkiirin tehtäviä hoitaisi matkalaukkutyönä, hämeenlinnalainen kunnallispolitiikka ei päiviin mahdu.

– Viimeistään loppukesästä jätän valtuuston, kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuuden ja maakuntavaltuuston puheenjohtajuuden. (HäSa)

EBRD eli Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki tukee itäisen Keski-Euroopan ja Keski-Aasian maiden markkinatalouskehitystä sekä demokratiaa. Keinona on alueen investointien tukeminen. Pankki perustettiin vuonna 1991. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic