Kanta-Häme

Kosmetologikoulutus käynnistyi Riihimäellä

Hyrian ensimmäiset kosmetologiopiskelijat ottavat parhaillaan tuntumaa käytännön työhön Riihimäen Käräjäkadun hyvinvointiklinikalla. Hyrinäksi ristitylle klinikalle on keskitetty Hyrian parturi-kampaaja-, lähihoitaja- ja uusi kosmetologikoulutus.

– Me muovaamme tänne aivan uudenlaista mallia, jossa opettajat siirtyvät enemmän valmentajiksi ja oppilaat astuvat päärooliin. Ajatus on myös, että eri alojen opiskelijat harjoittelevat yhdessä asiakkaiden parissa oppien samalla tuntemaan toistensa aloja, kertoo Hyrian koulutuspäällikkö Minna Tuomi.

Opettajat valmentajiksi

Parhaillaan opiskelijat rakentavat avajaispäivän ohjelmaa. Asiakkaille tarjotaan pieniä maistiaishoitoja ja hemmottelua talon esittelyn lomassa. Takana on jo suuren suosion saavuttaneet vanhustenviikon kaksi asiakaspäivää. Tulossa taas on tyttöjen päivä, joka hemmottelee peruskouluikäisiä.

– Opiskelijat ideoivat, suunnitteleva ja toteuttavat yhdessä tapahtumat. Koulutus on mahdollisimman työelämälähtöistä, Minna Tuomi sanoo.

Opiskelijat harjoittelevat Käräjäkadun avarissa ja valoisissa tiloissa jo myös aitojen asiakkaiden parissa. Sekä kosmetologi- että parturi-kampaajaopiskelijat ottavat vastaan maksavia asiakkaita. Hinnat ovat vapaita markkinoita alhaisempia, mutta työkin on harjoittelua ja vie runsaasti aikaa.

Moniosaamisen malli

Kun Hyriassa päätettiin siirrellä koulutuslinjoja Hyvinkään ja Riihimäen välillä uuteen uskoon, Riihimäelle siirrettiin parturi-kampaajalinja, osa lähihoitajakoulutuksesta ja käynnistettiin samalla kosmetologien koulutus. Käräjäkadun rakennukseen saatiin tilaa, kun turva-alan koulutus muutti Hyvinkäälle.

Samalla, kun Riihimäelle perustettiin Hyrinän hyvinvointiklinikka, käynnistettiin uudenlaisen koulutuksen suunnittelu.

Hiusalan opettaja Seija Siitonen, kosmetologialan opettaja Tanja Peuranpää ja koulutuspäällikkö Minna Tuomi haluavat opettaa nuoria, joiden asiakaskunnasta jo lähitulevaisuudessa suuri osa on iäkkäitä ihmisiä.

Yhä useampi asiakas tarvitsee niin kampaajan, kosmetologin kuin lähihoitajan palveluja kotonaan tai palvelutalossa. Yrittäjät saattavat tulevaisuudessa työskennellä palvelukeskuksissa tai jopa kiertää asiakkaiden luona.

– Esimerkiksi kosmetologiopinnoissa tutustutaan hyvin laajasti terveyden perusteisiin, aseptiikkaan ja hygieniaan yhdessä lähihoitajaopiskelijoiden kanssa. Uskon, että tulevaisuudessa kosmetologit toimivat yhä enemmän terveydenhuollon ympäristössä, korostaa Tanja Peuranpää.

Valtaosa valmistuvista kampaajista tai kosmetologeista työllistää itse itsensä yrittäjänä, mutta moni työskentelee vuokraamalla toisesta alan yrityksestä tuolin.

– Riihimäen ja Hyvinkään seutukunnalla on parisataa kampaamoalan yrittäjää. Siitä huolimatta tälle koulutuslinjalle samoin kuin kosmetologipuolelle hakijoita oli 3,4 yhtä opiskelupaikkaa kohti, kertoo Seija Siitonen. (HäSa)

Hyrinä kutsuu asiakkaita tutustumaan Riihimäen Käräjäkadun opetuspisteeseen torstaina 30. lokakuuta kello 12–18.