Kanta-Häme

Kosmetologin ympäristöherääminen

Yli 33 vuotta kauneudenhoidon parissa töitä tehnyt yrittäjä, SKY kosmetologi Inkeri Valtonen haluaa herätellä kollegojaan ja muitakin pienyrittäjiä ympäristötekoihin.

– Meiltä kaikilta tulee hirveästi erilaista pakkausmateriaalia, ja esimerkiksi niin kauneushoitolat kuin kampaamotkin työntävät vesistöön kaikenlaisia myrkkyjä.

– Itse desinfioin laitteita desinfiointiaineilla ja kaadan aineet sitten viemäriin, kun ei ole muutakaan paikkaa. Kampaamoissa taas huuhdellaan suoraan lavuaariin permanentti- ja väriaineita. Jonkun täytyy nostaa nämä asiat esiin, Valtonen puuskahtaa.

”Tekokynnet ja -ripset vaarallisia”

Eniten hän on huolissaan viime aikojen trendi-ilmiöistä: ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä ja niiden allergisoivasta vaikutuksesta.

– Niissä käytetään vahvoja liimoja sekä liuottimia, jotka haihtuvat ilmaan ja ovat tosi pahoja allergeenejä. Ne aiheuttavat paljon astmaa ja erilaisia hengitystieinfektioita. Tämä oli kyllä tiedossa jo, kun buumi tuli Suomeen. Jos vain joku olisi viitsinyt kuunnella. Olen vihainen ammattikunnalleni, Valtonen huokaa.

– Jos kosmetologi menee nykyään lääkäriin flunssan takia, häneltä kysytään heti, tekeekö hän rakennekynsiä tai ripsienpidennystä. Tiedän, että useat kollegat ovat joutuneet lopettamaan niiden tekemisen. Olen myös lukenut, että ripsipidennykset ovat lisänneet silmälääkäripalveluiden kysyntää. En yhtään ihmettele, Valtonen toteaa.

Hän itse kieltäytyy totaalisesti tekokynsien ja -ripsien tekemisestä.

– En ole ikinä tehnyt enkä tee sellaisia hoitoja, jotka ovat haitallisia asiakkaille tai minulle itselleni. Käytän myös luontoystävällistä hoitotuotesarjaa: se on hajusteeton ja väriaineeton ja pakkaukset ovat hajoavia, hän vakuuttaa.

Ympäristömerkki harvoilla tuotteilla

Teknokemian asiantuntija Senja Forsman-Katainen Ympäristömerkinnästä kertoo, että markkinoilla on jonkin verran kosmetiikkatuotteita, joille on myönnetty ympäristöystävällisyydestä kertova ympäristömerkki. Tällaisia ovat esimerkiksi muutamat käsisaippuat, sampoot, aurinkorasvat ja kosteuspyyhkeet.

– Mutu-tuntuma on, että monet esimerkiksi kampaamoissa ja kotitalouksissa käytetyt värjäysaineet ovat sen verran tuhtia tavaraa, etteivät ne pääse läpi meidän nykyisistä kriteereistä.

Ympäristömerkki asettaa vaatimuksia raaka-aineiden ominaisuuksille, ei valmistusprosesseille. Tuotteet eivät muun muassa saa kuormittaa liikaa ympäristöä eivätkä herkistää käyttäjiä. Niitä pitää olla turvallista käyttää ja niiden pakkaukset helposti kierrätettävissä.

Yrittäjä Inkeri Valtosen ympäristöhavahtumista Forsman-Katainen pitää hyvänä esimerkkinä muille.

– Tosi hieno homma, että hän on herännyt näihin asioihin. Toivottavasti toiminnanharjoittajat ja kuluttajat alkavat ympäristövastuullisiksi omassa toiminnassaan.

Ympäristöohjelma auttaisi

Inkeri Valtonen kertoo paasanneensa ympäristöasiaa muillekin yrittäjille jo parikymmentä vuotta, mutta tuloksetta.

– He kuuntelevat ystävällisesti, mutta vaihtavat sitten puheenaihetta. Ei heitä kiinnosta.

Seudun yrittäjänaisten puheenjohtajana toimiessaan Valtonen muun muassa yritti järjestää tutustumisretkeä Ekokemin ongelmajätelaitokselle. Samalla hän olisi puhunut yrittäjille ympäristöasioiden huomioimisesta liiketoiminnassa, mutta ainuttakaan ilmoittautumista ei tullut.

– Toivon, että pienyrityksissä alettaisiin vapaaehtoisesti tehdä ympäristösuunnitelmia, jollaisia isojen yritysten on nykyään pakko tehdä.

Valtonen sanoo puhuneensa asiasta myös terveystarkastajille, jotka ovat vain levitelleet käsiään.

– Koska nämä eivät ole lakisääteisiä asioita, virkamies ei voi niihin puuttua.

Valtonen kertoo pyytäneensä apua Hämeen ammattikorkeakoululta toivoen, että joku oppilas voisi tehdä hänen yritykselleen opinnäytetyönä ympäristösuunnitelman. Vastaanotto oli ollut karu.

– Sieltä sanottiin, että heitä ei kiinnosta, koska kyseessä on niin pieni yksikkö. Mutta järkevää olisi tehdä vaikka yksi ympäristösuunnitelma malliksi, jota muut pienyrittäjät voisivat hyödyntää. Meidän ympäristönsuojelumme syntyy pienistä puroista, Inkeri Valtonen painottaa. (HäSa)

Lista Ympäristömerkin saaneista kosmetiikkatuotteista löytyy ymparistomerkki.fi-sivustolta.