fbpx
Kanta-Häme

Kosteus tarvitsee asiantuntijoita

– Jäin tammikuussa työttömäksi ja tämä koulutus alkoi maaliskuussa, kertoo Tomi Koistinen.

Puoli vuotta myöhemmin Koistisella ja 14 muulla kurssitetulla on takataskussaan kosteus- ja homevaurioasiaintuntijan todistus. Mikä vielä parempaa: työssäoppimisyrityksestä löytyi Koistiselle työpaikka.

– Minut työllisti RKM Group, entinen RMK kuivaustekniikka. Yrityksessä pääsin käyttämään lähiopetusjakson tietoja ja toisaalta opin sellaista, mitä ei ollut käyty läpi koulussa, summaa Koistinen.

Eri alojen asiantuntijakoulutuksia järjestävälle Hämeen ammattikorkeakoululle kosteusvauriokoulutus oli ensimmäinen laatuaan. Kuudenkymmenen hakijan joukosta haastatteluihin pyydettiin 25 ja opetusryhmään valittiin 15. Joukko koostui eri-ikäisistä jonkin teknisen alan tutkinnon suorittaneista.

– Tämä osa-alue kiinnosti, sillä tulevaisuudennäkymät ovat hyvät, sanoo Kimmo Ahonen.

Hamkille koulutus oli historiallinen myös työllistämisprosentiltaan. Yleensä koulutettavista jää harjoittelupaikkaan töihin hieman yli puolet.

– Kosteusvaurioasiantuntijoista työllistyy ainakin 12 henkeä eli 80 prosenttia. Se on meillä kaikkien aikojen hienoin tulos, kertoo työelämäpalvelupäällikkö Pirjo Niemi.

Koulutus koostui 40 lähi-, 5 etä-, 4 verkko-opetus- ja 81 työssäoppimispäivästä. Yhteistyöyritykset löytyivät Niemen mukaan poikkeuksellisen nopeasti.

– Sekin kertoo tietysti siitä, että vaikka alan asiantuntijoita on olemassa, heitä tarvitaan lisää. Tarve on huutava.

Tuoreet kosteusvaurioasiantuntijat työllistyvät kuntotutkimuksia tekeviin yrityksiin, insinööritoimistoihin ja rakennusfirmoihin.

– Tein Inspectalla sisäilmamittauksia ja kuntoarviointeja. Jos vain kiinnostaa, on töiden kirjo vakituisessa työsuhteessa laaja, kertoo Sami Kallio.

Teknologiaosaamisen yksikön tuntiopettajan Ville Pulkkisen mukaan valmistuneilla opiskelijoilla on nyt tuorein tieto kosteus- ja homevaurioista.

– Minun on tietysti hieman vaikea olla objektiivinen, mutta kyllä näin on, nauraa Pulkkinen.

Hän ei pureskelematta niele ajatusta, että kosteusasiantuntijoita tarvitaan lisää siksi, että Suomeen viime vuosikymmeninä rakennetut talot olisivat huonosti ja halvalla tehtyjä.

– Rakennukset eivät ole yhtäkkiä paljon huonompikuntoisia kuin 30 tai 50 vuotta sitten. Sanoisin, että ihmisten tietämys ja ymmärrys näistä asioista on viimeisten vuosien aikana kasvanut paljon.

Koistinen muistelee erään kouluttajansa sanoja, joiden mukaan ennen vanhaan ei osattu rakentaa paremmin, mutta osattiin asua paremmin.

– 50-luvulla saunottiin kerran viikossa ja käytiin joskus suihkussa. Nyt suihkussa käydään ainakin kerran päivässä. Kosteusrasitukset ovat nykypäivänä huomattavasti isommat.

Asiantuntijat haluavat myös muistuttaa, etteivät kosteusongelmat ole Suomen yksinoikeus. Virheellinen käsitys on heidän mielestään osittain joukkotiedotusvälineiden luomaa.

– Esimerkiksi Lähi-idässä rakennuksia jäähdytetään niin valtavasti, että se tuottaa kosteusongelmia ulkovaipparakenteisiin. Siellä sisäilmaongelmat ovat todella suuria, huomauttaa Pulkkinen.

Hamk esitti Hämeen TE-palveluille kosteusvaurioasiantuntijakoulutusta ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, mutta kesti aina syksyyn 2014 asti, että koulun tarjous voitti Hämeen ely-keskuksen järjestämän koulutuksen avoimen kilpailutuksen. Hamk on jo päättänyt hakea optiota.

– Kun keskuksessa kuullaan nyt saavutetuista tuloksista, toivomme, että he haluavat rahoittaa uuden koulutuksen, sanoo Hamkin työelämäpalveluiden suunnittelija Marja Savolainen. HÄSA

Menot