Kanta-Häme

Koti, jossa ei tarvitse pysyä

Laaniitynkadun ja Kikaristonkadun kulman autio tontti on saanut hyötykäyttöä, kun uusi Laaniityn palvelukoti aloittaa toimintansa. Mikeva oy:n pyörittämä palvelukoti on tarkoitettu kehitysvammaisille, ja palvelut on suunnattu pääsääntöisesti hämeenlinnalaisille.

– Kohteen tarkoituksena on olla asiakkaille ennen kaikkea koti. Jokaisen asukkaan palvelutarve selvitetään erikseen, Laaniityn palvelukodin vastaava ohjaaja Leena Kosonen sanoo.

Uusi rakennus valmistui kesäkuussa, ja Mikevalla on siihen monivuotinen vuokrasopimus. Kiinteistön omistaa Lakea oy.

Vielä toistaiseksi koti on tyhjänä, mutta uudet asukkaat pääsevät muuttamaan tulevana tiistaina.

Palvelukodissa on tilaa 15 asukkaalle.

– Ensi viikolla uusia asukkaita tulee kuusi. Loput asukaspaikat saadaan varmasti täytettyä syksyn aikana, Mikevan palvelujohtaja Sanna Uski-Pekala kertoo.

Tavoitteena itsenäinen elämä

Uuden palvelutalon asukaspaikoista 10 on tarkoitettu tehostettuun palveluasumiseen. Käytännössä hoitaja on paikalla vuorokauden ympäri. Kaikkiaan uusi palvelutalo työllistää 10 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää, minkä lisäksi Laanityssä työskentelee myös avustavaa henkilökuntaa.

Mikevan aluejohtajan Jani Attenbergin mukaan uuden palvelukodin tarkoituksena on kuntouttaa ja opettaa kehitysvammaisia pärjäämään omin päin.

Laaniityn palvelukodin huoneetkin ovat siinä määrin yksityisiä, että asukkaat saavat sisustaa ne omilla tavaroillaan.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että esimerkiksi nuori asukas asuu koko ikänsä palveluasunnossa vaan kevyemmän tuen turvin omassa kodissaan. Totta kai ikääntyville kehitysvammaisille tämä saattaa olla loppuiän koti, Attenberg kertoo.

Arkisten taitojen, kuten pyykinpesun ja ruoanlaiton, lisäksi palvelutalon asukkaita opetetaan myös elämää neljän seinän ulkopuolella. Mikevan pyörittämässä Kalvolakodissa asukkaat ovat käyneet työopettelussa päiväkodeissa ja ruokakaupoissa, ja vastaavaa kaavaillaan myös Laaniittyyn.

– Lievästi kehitysvammaiset ovat muissa kohteissamme käyneet vanhustaloissa pitämässä seuraa ja lukemassa esimerkiksi lehtiä vanhuksille, Attenberg toteaa.

Tänä vuonna 3 uutta palvelukotia

Mikeva oy on tulossa lähiaikoina vauhdilla Hämeenlinnaan muutenkin. Laaniityn palvelukodin kanssa samaan aikaan toimintansa aloittaa myös Sairionrannan palvelukoti, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille.

Sairionrantaan valmistuneessa palvelukodissa on tilaa 30 kuntoutujalle. Paikoista 17 on tarkoitettu tehostettuun palveluasumiseen, muut kevyempiin hoitomuotoihin. Hoitohenkilökuntaa Sairionrantaan tulee toistakymmentä.

– Kaksi kolmasosaa uusien kohteiden työntekijöistä rekrytoidaan yrityksen ulkopuolelta, Attenberg toteaa.

Lokakuussa avataan myös Mikevan pyörittämä ikäihmisten palvelukoti Hultintupa Hätilään Hultinkadulle. Hultintuvassa tilaa on 42 vanhukselle, ja hoitohenkilökuntaa on noin tulossa noin 30. Kaikkiaan Mikevalla on 84 palvelukohdetta 60:ssä eri kunnassa ympäri Suomea.

Uusien kohteiden tavoitteena on myös se, että asukkaiden hoitopaikka saadaan entistä lähemmäs heidän kotipaikkakuntaansa.

– Laaniittyyn saamme siirrettyä yhden Keski-Suomesta, jonka perhe ja omaiset asuvat Hämeenlinnassa, Attenberg sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic