fbpx
Kanta-Häme

Koti säilyi ja itku tuli

Hallituksen päätös luopua eläkeläisten asumistuen leikkauksista kirvoitti ilon kyyneleitä maanantaiaamuna hämäläiskodissa.

Leikkausesitystä vastustaneeseen adressiin kesällä 15 555 nimeä kerännyt Leena Perttu kuuli asiasta puhelimitse tyttäreltään.

– Minusta tuntui, ettei tämä voi olla tottakaan! Olin rukoillut asian puolesta, kun tuntui, etteivät ihmisvoimat enää auta. Itkin ilosta, Perttu kertaa aamun tunnelmiaan.

Hänelle itselleen asumistuen pieneneminen 60 eurolla kuukaudessa olisi merkinnyt käytännössä muuttoa muualle. 700 euron kuukausituloista olisi lähtenyt vuodenvaihteessa lähes kymmenesosa.

– Viisi kuukautta minulla on ollut hirveä piina, enkä ole uskaltanut oikein ajatellakaan, miten tässä käy. Olen hakenut asuntoa, jossa olisi pienempi vuokra, mutta vaikea sellaista on löytää. Nyt saan jäädä kotiini, janakkalalaisnainen kiittelee.

Perttu luovutti adressinsa syyskuussa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.) ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.), mutta ei osannut odottaa sille suurta menestystä.

– Minusta tämä on voitto, että kansalaisen adressista lähtee tällainen lumipalloefekti ja sitten päätös perutaan. Olen niin iloinen kaikkien pieneläkeläisten, vammaisten, mielenterveyspotilaiden ja muiden sairaseläkeläisten puolesta, Perttu sanoo.

Hallituksen alkuperäinen esitys olisi yhdistänyt eläkkeensaajan asumistuen yleiseen asumistukeen ensi vuoden alussa.

90 miljoonan euroa säästävä uudistus olisi pienentänyt yli 42 000 eläkeläisen asumistukea yli sadalla eurolla kuukaudessa. Kokonaan asumistukensa olisi menettänyt noin 8 000 eläkeläistä.

Myöhemmin hallitus kohtuullisti esitystään siten, että eläkeläisten asumistuen taso putoaisi lakimuutoksen vuoksi korkeintaan 60 eurolla kuukaudessa.

Tällöinkin tuki olisi pienentynyt noin kahdella kolmasosalla tuen saajista, joita oli vuodenvaihteessa kaikkiaan lähes 192 000.

Asumistukileikkaus olisi säästänyt ensi vuonna 20 miljoonaa ja tulevina vuosina 60 miljoonaa euroa. Kun hallitus lisäksi päätti puolittaa 50 miljoonan euron lääkekorvaussäästöt, jää ensi vuoden budjettiin yhteensä noin 40 miljoonan euron suuruinen aukko.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei vielä tiedetä, mistä korvaavat säästöt otetaan.

Eläkeläisten asumistukiasioista vastaavan STM:n Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaston neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen ei maanantaina osannut ottaa asiaan lainkaan kantaa.

– Meillä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa kuin mitä olen lehdestä lukenut. Kehottaisin kysymään suoraan ministeriltä, mitä nyt on päätetty – etsitäänkö korvaavia säästöjä muualta vai ei, Pekkarinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ei vastannut maanantaina Lännen Median haastattelupyyntöön.

Sosiaali- ja terveysalojen järjestöjä edustava Soste ry on huolissaan siitä, miten 40 miljoonan euron leikkaukset näkyvät ihmisten arjessa.

Sosten johtaja Anne Knaapi pitää tärkeänä, että hallitus arvioi jatkossa jo ennakkoon leikkauspäätöstensä vaikutukset ihmisten perusturvaan ja toimeentuloon.

– Järjestöiltä löytyy asiantuntemusta ja tietoa, joiden pohjalta uudistusten vaikuttavuusarviointeja voidaan tehdä, Knaapi sanoo. LM-HÄSA

Menot