Kanta-Häme

Kotiäiti ryhtyi pyörittämään kerhoja

Eihän tämä riitä!

Tämä oli hämeenlinnalaisen Olga Elkuevan ajatus, kun hän seurasi alakouluikäisten poikiensa venäjän opiskelua. Tällä hetkellä lasten on mahdollista lukea koulussa kaksi tuntia venäjää viikossa. Venäjää äidinkielenään puhuva Elkueva halusi, että hänen suomalaiset lapsensa oppivat hyvin myös venäjän kielen.

Elkueva, koulutukseltaan opettaja, tuumasi tovin ja ajatteli, että miksipä ei. Siitä se ajatus oman yrityksen perustamisesta sitten lähti. Päätökseen vaikutti myös se, että omista lapsista nuorimmainenkin oli kasvanut pikkulapsivaiheen ohi ja töitä oli saatava.

Nyt Elkuevan yritys, Elinikäisen oppimisen tukikeskus, lyhyemmin Elot-keskus on juuri aloittanut.

Venäjällä opettajaksi opiskellut Elkueva haluaa yrityksenä kautta tarjota kerhotyyppistä toimintaa kaikenikäisille ihmisille, sekä suomalaisille että venäläisille. Ryhmiä perustetaan sekä ikäihmisille, aikuisille että lapsille. Tämän lisäksi Elkueva antaa eri aineissa yksityis- ja pienryhmäopetusta.

Omissa opettajaopinnoissaan Elkueva on perehtynyt matematiikkaan ja fysiikkaan mutta myös venäjän kieleen ja kirjallisuuteen. Hän itse opettaa venäjää, mutta myös opettaa suomea sitä toisena kielenään puhuville. Maahanmuuttajille Elkueva on antanut suomen kielen tunteja entisessä Viittakiven opistossa, mutta myös Setlementin kautta vapaaehtoisesti.

Tukea niille, jotka eivät löydä sanoja

Yksityis- ja pienryhmätunnit Elkueva pitää kotinsa yhteydessä olevassa työtilassa. Siellä järjestetään muun muassa puheryhmä, joka on tarkoitettu lapsille, joilla on vaikeuksia puheen tuottamisessa.

– Kyse ei ole puheterapiasta, mutta vähän sinnepäin. Tavoitteena on rohkaista leikin kautta sellaisia lapsia puhumaan, joille sanojen ja lauseiden tuottaminen on vaikeaa. Suomenkielisille ja venäjänkielisille on omat ryhmänsä, kertoo 12 vuotta Suomessa asunut Elkueva hyvällä suomen kielellä.

Isommille ryhmille tarkoitetut kurssit – esimerkiksi koululaisille tarkoitetut prinsessa- ja ritarikoulut – järjestetään kevään aikana Arx-talon Pesässä, jossa Elot-keskus on vuokralla. Elkuevan haaveissa on jossain vaiheessa saada omat tilat. Kaupungin kanssa Elkuevalla ei varsinaista yhteistyötä ole, joskin hän kiittelee kaupungin nuorisotointa ja maahanmuuttajapalveluita vuokratilojen järjestymisestä.

Maaliskuun lopulla eli 29.3. Pesässä järjestetään Elot-keskuksen avoimet ovet, ensimmäiset kurssit alkavat tänään perjantaina.

– Nettisivut ovat auki, mutta toimintaa en ole vielä isommin mainostanut. Päiväkoteihin ja kouluihin olen jakanut esitteitä, hän kertoo. (HäSa)