Kanta-Häme

Kotihälytysten määrän lisääntyminen kasvattaa poliisien riskiä saada koronavirus: "Eihän kaikille avaruuspukuja riitä"

"Yhden tartunnan saaneen myötä jouduttaisiin todennäköisesti laittamaan karanteeniin koko työvuoro."
Hämeen poliisilla etsintätehtävät ovat lisääntyneet väestön ikääntymisen myötä. Kuva: Kimmo Penttinen
Kuva: Kimmo Penttinen

Kotihälytystehtävien lisääntynyt määrä kasvattaa hälytyssektorilla työskentelevien poliisien riskiä saada koronavirustartunta.

Suomen poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo, että koronan leviäminen poliisilaitoksen sisällä olisi riski, sillä yhden tartunnan saaneen myötä jouduttaisiin todennäköisesti laittamaan karanteeniin koko työvuoro. Myös poliisin kanssa asioivien ihmisten turvallisuus pitää ottaa huomioon, Rinne sanoo.

– Kansalainen ei lähtökohtaisesti voi valita, asioiko hän poliisin kanssa vai ei.

Jonne Rinne sanoo, että koronatilanteen pitkittyessä yhä useammin poliisi joutuu menemään sellaisiin tilanteisiin, esimerkiksi kotikeikoille, joissa poliisin kohtaamalla ihmisellä on tai voi olla koronatartunta. Poliisilla ei tällä hetkellä ole käytössä erityistä suojavarustusta koronaviruksen vuoksi.

– Ei mitään vakimuotoista ole. Valmiudet suojautua on tiettyyn pisteeseen asti, mutta eihän meillekään kaikille avaruuspukuja riitä.

Hämeen poliisin alueella kirjattiin kotihälytystehtäviä maaliskuussa 94 enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Koronaepidemia ja sitä kautta ihmisten sulkeutuminen koteihin aiheuttanee kotihälytysten- ja perheväkivaltajuttujen lisääntymistä jatkossakin, rikosylikomisario Matti Hirvonen Hämeen poliisista kertoi maaliskuussa.

 

Poliisihallituksen mukaan koronatartuntoja tai -altistuksia ei toistaiseksi ole juurikaan ollut.

– Tällä hetkellä henkilöstön terveystilanne on kokonaisuutena arvioiden hyvä eikä tartuntoja tai lääkärin määräämiä karanteeneja ole yksittäisiä tapauksia enempää koko konsernissa, Poliisihallituksen viestinnästä kerrotaan.

Suojavarusteiden tiimoilta esimerkiksi Aalto-yliopistosta on oltu yhteydessä poliisijärjestöjen liittoon. Yliopistolla olisi mahdollisuus valmistaa suojavisiirejä hyödyntämällä 3D-tulostusta.

Tutkija Mika Salmi kertoo, että tulostamalla voitaisiin tehdä pidike, johon suojaava pleksi kiinnitettäisiin. Pleksinä on Salmen mukaan maailmalla käytetty tarvittaessa vaikka piirtoheittimen kalvoa.

– Viime päivinä on alkanut tulla vastaavia myös kaupallisilta valmistajilta. Jos markkinat hoitavat tämän asian, voi olla, ettei yliopiston ole tarvetta siihen ryhtyä.

3D-tulostettuja suojavisiireitä on valmistettu aiemmin ainakin Vaalan apteekissa Pohjois-Pohjanmaalla, kertoi Kainuun Sanomat. Niitä on annettu kotihoidon käyttöön.

Asiasanat