Kanta-Häme

Kotihoidon käyntejä lisätty Hämeenlinnassa kuumuuden vuoksi

Hämeenlinnan kaupunki on lisännyt kotihoidon käyntejä ja yhteydenottoja pitkittyneen helteen vuoksi.

Käynneillä on pyritty ehkäisemään lämpörasitusta perinteisin keinoin, kuten tarjoamalla juotavaa, keventämällä vaatetusta ja mahdollistamalla läpivedon asiakkaiden asunnoissa.

– Ulkoiluja tehdään vähemmän, tai sitten mennään lähinnä ulos varjoon istuskelemaan. Myös kuntoutuksellisia toimenpiteitä on pyritty keventämään, kertoo kaupungin palvelusuunnittelija Maria Mantere.

 

Kuumuus vaikuttaa vaihtelevasti kotihoidon asiakkaisiin ja heidän asumisoloihinsa. Osalla on kotonaan tehokas ilmastointilaitteisto, osa jopa nauttii lämpimästä ilmasta. Osalla taas asunto lämpenee voimakkaasti.

– Ehkä lämpimimmät oltavat on kantakaupungin vanhojen kivitalojen yläkerroissa asuvilla, toki osa heistäkin on hankkinut tuulettimia ja jäähdyttäviä laitteita. Joitain asiakkaita on siirretty kuumista asunnoista muutamiksi päiväksi Voutilakeskukseen, Mantere sanoo.

Hauhon kotihoidon ja päivätoiminnan palveluyksikön esimies Virva Kartano arvelee, että tukalinta on varsinkin niillä vanhuksilla, joilla on perussairauksia.

– Yksittäisiä asiakkaita on jouduttu lähettämään ensiapuun kuumuudesta johtuvan huonovointisuuden takia, mutta onneksi vain yksittäisiä.

 

Kanta-Hämeen keskussairaalan osastonylilääkäri Ville Hällberg kertoo, että helteen vaikutuksesta hoitoon on hakeutunut paitsi vanhuksia myös nuoria, joilla esimerkiksi ripulitauti on edistänyt kuivumista.

– Suoraan kuumuuden seurauksena hoitoon hakeutuu päiväkohtaisesti yhden tai kahden käden sormin laskettava määrä potilaita. On myös paljon sairauksia, joissa potilaan kunto heikkenee epäsuorasti kuumuuden ja sen aiheuttaman raskaan olon seurauksena, Hällberg arvioi.

Määrä on noussut parin viikon takaisesta, noin viiden potilaan päivätahdista (Hämeen Sanomat 18.7.). Osastonylilääkärin mukaan tilanne ei ole kuitenkaan yhtä vaikea kuin esimerkiksi talvisen influenssakauden aikana.

 

Pitkittynyt helle aiheuttaa eri henkilöille erilaisia oireita ja ne myös koetaan hyvin eri tavoin, joten yksiselitteisiä ohjeita hoitoa vaativista oireita on hankala antaa.

Vanhempien ja huonokuntoisten ihmisten kohdalla jo väsymystä, ruokahaluttomuutta, päänsärkyä ja huonovointisuutta kannattaa tarkkailla.

– Kuumeessa, tulehdus- ja ripulitaudissa on hyvä lähteä tarkistuttamaan tilanne normaalia herkemmin. Jos olo on huono ja erilainen kuin normaalisti, on hyvä miettiä, onko tullut juotua tarpeeksi tai voiko olla kipeä, ja tarvittaessa hakeutua päivystykseen, Hällberg neuvoo. HäSa