fbpx
Kanta-Häme

Kotihoidontukeen ei puututtu

Hattulalaiset perheet saavat jatkossakin nykyisensuuruista kotihoidontuen kuntalisää, mikäli perusturvalautakunnan päätös läpäisee myös kunnanhallituksen ja -valtuuston.

Perusturvalautakunta päätti keskiviikkoiltana kohdentaa kuntalisään kaavaillut 100 000 euron säästöt mieluummin kunnan henkilöstökuluihin. Käytännössä päätös tarkoittaa kolmen työntekijän työpanoksen vähentämistä lautakunnan alaisista palveluista.

– Lautakunnan ajatus on, että henkilöstömenoista ja varhaiskasvatuksen siirtymisestä sivistystoimeen aiheutuvista synergiaeduista saataisiin kasaan vaadittavat 100 000 euroa, perusturvajohtaja Mirja Saarni kertoo.

Kuinka realistiselta ajatus kuulostaa?

– Näin äkkiseltään se tuntuu kyllä vähän epärealistiselta, koska kunnanjohtajan esityksessä todennäköisesti on jo sivistystoimen puolella huomioitu niitä karsintoja tähän liittyen. Pidän epätodennäköisenä, että sieltä ihan noin paljon löytyisi. Mutta täytyy katsoa, keksitäänkö vielä jotain karsintakohteita, Saarni vastaa.

Kerhotoiminta vaarassa?

Yksi mahdollinen synergiakohde voisi löytyä koululaisten iltapäiväkerhoista ja kotihoidossa olevien lapsien päiväkerhoista, joissa olisi Saarnin mukaan ehkä mahdollista käyttää yhteistä henkilökuntaa.

– Toisaalta meidän koko kerhotoiminnan lakkauttaminenkin tietäisi vain yhden työntekijän poistumista, Saarni huomauttaa.

2-5-vuotiaille lapsille järjestetään pari kertaa viikossa päiväkerhotoimintaa Parolassa ja Pappilanniemessä. Kerhotoiminta on suunnitelmallista varhaiskasvatustoimintaa, josta vastaa lastentarhanopettaja.

Koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään puolestaan 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille sekä 3. – 9. luokkien erityisoppilaille. Toimintaa on Hurttalassa, Lepaalla, Nihattulassa, Parolassa, Pekolassa ja Rahkoilassa koulupäivisin puolestapäivästä iltaviiteen.

Valtuusto päättää

Alun perin kunnan talouden tasapainottamistoimikunta esitti kotihoidontuen kuntalisän puolittamista siten, että ensimmäisestä lapsesta maksettaisiin 80, seuraavista 50 ja yli 3-vuotiaista 25 euroa.

Valtuusto päätti antaa asian kuitenkin vielä perusturvalautakunnalle, jonka tehtävänä oli tarkastella myös vaihtoehtoisia tapoja säästää 100 000 euron summa.

Perusturvajohtaja esitti lautakunnalle, että alle 3-vuotiaan lapsen perheille kotihoidosta maksettava kuntalisä säilyisi ennallaan 160 eurossa, mutta sisarkorotuksista luovuttaisiin.

Tämäkään esitys ei lautakuntaa miellyttänyt, vaan se ohjeisti kuntaa etsimään tarvittavat säästöt henkilöstökuluista.

Lopullisesti kotihoidontuen kohtalosta ja säästökohteesta päättää Hattulan kunnanvaltuusto. (HäSa)

Menot