Kanta-Häme Riihimäki

Kotihoitajaa syytettiin huumaavien lääkkeiden varastamisesta, käräjäoikeus hylkäsi syytteet

Huumausaineeksi luokiteltavat lääkkeet katosivat, kun niitä oltiin jaottelemassa dosetteihin. Kuvituskuva.

Riihimäen kaupungilla töissä oleva nainen vapautettiin tiistaina kavallus- ja huumausainerikossyytteistä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan kotihoidon palveluksessa ollut nainen olisi lokakuussa 2017 varastanut huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, jotka oli määrätty kahdelle kotihoidon asiakkaalle. Syyte koski yhteensä muutamia kymmeniä tabletteja.

 

Kiistatonta oli, että nainen vei lääkkeet ulos kameravalvotusta lääkkeidenjakotilasta tilanteessa, jossa kotihoidon asiakkaiden viikon lääkeannoksia jaoteltiin dosetteihin.

Syytteessä olleen naisen ja todistajana olleen toisen hoitajan mukaan käytäntö oli kielletty, mutta yleisesti käytössä, sillä lääkkeidenjakotila oli liian ahdas työskentelyyn.

Kesken lääkkeiden jaottelun hoitaja oli lähtenyt asiakaskäynnille, ja kertomansa mukaan hän oli työkeikalta palatessaan huomannut osan lääkkeistä puuttuvan. Hoitaja kertoi laittaneensa poissaolonsa ajaksi lääkkeet toimistohuoneen kaappiin. Hoitaja ei osannut sanoa, mihin kadonneet lääkkeet joutuivat.

 

Käräjäoikeuden mukaan koko henkilökunnalla on ollut vapaa pääsy tarvikekaappiin, jossa lääkkeitä oli väliaikaisesti säilytetty. Tämän vuoksi ei voida poissulkea sitä, että joku muu olisi vienyt kyseiset lääkkeet. Syytteestä vapautunut nainen on yhä Riihimäen kaupungin palveluksessa, mutta muissa tehtävissä.

 

Todistajana olleen hoitajan mukaan lääkkeitä oli hävinnyt aiemminkin, minkä vuoksi lääkehuoneeseen oli asennettu kameravalvonta. Riihimäen sosiaalipalveluiden vs. palveluesimies Janne Yrjölä sanoo, että lääkkeiden valvontaa on tapauksen jälkeen entisestään lisätty.

– Lääkkeistä pidetään tiukkaa kirjanpitoa ja niiden kulutusta seurataan hyvin tarkasti. Lääkkeitä saa ehdottomasti käsitellä ainoastaan valvotussa tilassa.

Yrjölän mukaan lääkevarkaudet ovat hyvin harvinaisia.

– Olen toiminut nykyisessä tehtävässäni noin vuoden, eikä tänä aikana ole ollut ainoatakaan epäilyä lääkevarkaudesta. HäSa

 

Lue myös: Lääkeluvattomista hoitajista kovaa porua Hämeenlinnassa, avi pui kantelua – ”Tämä on aikapommi”

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic