Kanta-Häme

Kotihoitoon tulee uusia maksuluokkia

Ikäihmisten kotihoito kallistuu Hämeenlinnassa, kun asiakasmaksuja tarkistetaan pääsääntöisesti kahdella prosentilla.

Säännöllisen kotihoidon hinnanmääritys on kuitenkin melko monimutkainen prosessi. Siihen vaikuttavat tulot ja se, kuinka paljon kotihoitoa tarvitsee kuukaudessa. Myös perhekoolla on vaikutusta maksuihin.

Ikäihmisten lautakunta on jakanut maksut ensi vuoden alusta aikaisempaa useampaan luokkaan, jotta maksut määräytyisivät oikeudenmukaisemmin tulojen mukaan. Maksuluokkien määrää on lisätty kuudesta kahdeksaan.

Säännöllisessä kotihoidossa on asiakasmaksulailla määritellyt tuloraja. Sen ylittävältä osuudelta asiakkaan tuloista peritään tietty prosentti asiakasmaksua. Prosenttimäärään vaikuttaa se, paljonko asiakas saa kotihoitoa kuukaudessa.

Verrokeissa kalliimpaa

Yksin asuvan henkilön tuloista peritään ensi vuoden alusta asiakasmaksua 563 euroa ylittävästä osasta.

– Jos henkilön tulot ovat esimerkiksi 1563 euroa kuussa ja hän saa 1-5 tuntia kuukaudessa kotihoitoa, maksua peritään 10 prosenttia 563 euroa ylittävästä tulosta eli 1000 eurosta, siis 100 euroa kuussa, tilaajapäällikkö Leena Harjula vääntää rautalangasta.

Jos taas on samanlaiset tulot, mutta saa kuukaudessa yli 50 tuntia kotihoitoa, maksu on 35 prosenttia 1000 eurosta eli 350 euroa. Tämä on korkein maksuluokka.

Harjula on vertaillut eri kuntien säännöllisestä kotihoidosta veloittamia maksuja.

– Minulle oli hieman yllätys, että monessa verrokkikunnassa maksut ovat korkeampia.

Kotihoidon maksuihin vaikuttaa asiakkaan hoito- ja palvelusuunnitelmassa sovittu välitön työaika asiakkaan luona. Aikaisemmasta poiketen siihen lasketaan nyt myös esimerkiksi asiakkaan asioiden hoito kodin ulkopuolella.

Esimerkiksi matka-ajoilla ei ole vaikutusta maksuihin.

Muutos pienasiakkaille

Tilapäisestä kotihoidosta säännölliseen siirretään uuden laatusuosituksen vuoksi ne asiakkaat, jotka saavat alle neljä tuntia palvelua kuukaudessa. Tällaisia asiakkaita on noin 250.

Ylemmissä tuloluokissa tämä voi nostaa kuukausimaksua useita kymmeniä euroja. Toisaalta alemmissa maksuluokissa asiakasmaksut voivat pudotakin jonkin verran.

– Tässä asiakkaiden kannattaakin laskea, tulisiko yksityinen palvelu edullisemmaksi.

Tilapäisestä kotihoidosta peritään nyt 8,70 euroa käynniltä. Ensi vuoden alusta se nousee 9,3 euroon.

Leena Harjulalla ei ole tarkistettua vertailutietoa tukipalvelujen hinnoista.

Ikäihmisten lautakunnassa esillä olleen taulukon mukaan ne kuitenkin ovat korkeampia kuin esimerkiksi Janakkalassa ja Hattulassa.

Tukipalveluiksi lasketaan muun muassa turvapuhelimet ja ateriapalvelu. (HäSa)

 

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic