Kanta-Häme

Kotiin alle kahdessa viikossa

Vanajaveden sairaala on yli sataprosenttisesti käytössä. Sairaalan ylilääkäri Vesa Koivisto kertoo, että kaikkien kolmen osaston yhteinen kuormitusaste on keskimäärin 106 prosenttia.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jokaisella paikalla on potilas ja lisäksi käytössä on myös niin sanottuja joustopaikkoja.

Vaikka sairaala on jatkuvasti täynnä, potilaskierto on huomattavasti aiempaa sujuvampaa. Akuuttiosastolla viivytään keskimäärin yhdeksän päivää ja muilta osastoiltakin kotiudutaan noin 12 vuorokaudessa.

– Olemme siis hyvin tulostavoitteessamme, jonka mukaan keskimääräinen hoitoaika olisi alle 13 vuorokautta, Koivisto kertoo.

Tilanne hallussa

Kiertonopeuden parantuminen näkyy Hämeenlinnan budjetissa keskussairaalassa jatkohoitopaikkaa odottavien potilaiden pienentyneenä määränä.

Kun vuonna 2009 Hämeenlinna maksoi 2594 siirtoviivepäivästä yhteensä liki 1,3 miljoonaa euroa ja vielä 2011 lähes 900 000 euroa, viime vuonna summa oli kutistunut alle 100 000 euroon. Viivepäiviä oli vain 188.

Tilanne on pysynyt hyvänä myös koko alkuvuoden. Koivisto laskee, että siirtoviivepäiviä on kertynyt tähän mennessä vasta 36, vaikka norovirusepidemiat ovat kasvattaneet potilasvirtaa vuodenvaihteesta lähtien.

– Näyttää siltä, että tilanne on nyt hallinnassa. Olemme onnistuneet säästämään kaupungin varoja merkittävästi. Lisäksi potilaat ovat tyytyväisiä päästessään kuntouttavaan hoitoon ilman turhaa odotusta keskussairaalassa, Koivisto sanoo.

Heti jalkeille

Mitä Vanajaveden sairaalassa on tehty uusien tuloksien eteen? Paljonkin, Koivisto vastaa.

Koko sairaalan toiminta on pantu suurennuslasin alle Sairaala dynaamisemmaksi -hankkeen avulla.

– Vuodenvaihteessa 2011-12 purettiin kolmessa päivässä 24 potilaan jono ottamalla käyttöön joustopaikat. Siitä lähtien olemme toimineet 106 prosentin kuormituksella entisellä henkilökuntamitoituksella, Koivisto sanoo.

Lisäksi on muutettu monia vanhoja toimintatapoja ja tarkasteltu uusiksi esimerkiksi hoito-, kuntoutus- ja kotiutusprosesseja.

Sairaalan tavoitteena on saada potilas jalkeille heti, kun se on mahdollista. Usein jo ensimmäisenä päivänä, kun potilas saapuu sairaalaan.

– Teemme hänen kanssaan heti kuntoutussuunnitelman, jossa lyödään kiinni myös tavoiteltu kotiutusaikataulu, kertoo kotiutushoitaja Pipsa Keinänen.

Hallinto uusiksi

Myös organisaatiota on uudistettu.

Entisten osastonhoitajien tilalle ovat tulleet osastokohtaiset palvelukoordinaattorit ja koko sairaalan yhteinen palveluesimies. Palveluesimiehen vastuullaan on hallinnoida henkilöstöresurssien kokonaisuutta ja esimerkiksi siirtää hoitajia tarvittaessa osastolta toiselle.

Palvelukoordinaattorit puolestaan johtavat ja kehittävät käytännön työtä.

– Työntekijöiltä on tullut uudistuksesta todella positiivista palautetta. He kokevat saavansa tiimimäisen työtavan myötä asiakkaiden tilanteesta syvempää tietoa, kertoo Sairaala dynaamisemmaksi -hankkeen vetäjä, kuntoutusosaston palvelukoordinaattori Jaana Hirva. (HäSa)