fbpx
Kanta-Häme

"Kotiin jääminen ei ole kannanotto"

Työmarkkinajärjestöjen suurmielenosoitus on saanut satoja palkansaajia lähtemään Hämeestä Helsinkiin. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n Etelä-Suomen aluejohtaja Jari Rantala kertoo, että Päijät- ja Kanta-Hämeestä on lähtenyt noin parikymmentä linja-autollista kohti pääkaupunkia.

Tarkkaa lukua Rantala ei tiedä, koska linja-autoja tilanneen SAK:n paikallisosaston lisäksi myös muutamat erilliset ammattiyhdistykset ovat tilanneet omia autoja.

– Esimerkiksi minulle tuli yllätyksenä, että ammattiliitto Super on tilannut itselleen omia busseja, hän sanoo.

SAK oli järjestänyt ammattijärjestöjen STTK:n ja Akavan kanssa yhteiskuljetukset Helsinkiin. Hämeenlinnan linja-autoaseman vierestä autot lähtivät aamuyhdeksältä. Autoihin lähti arviolta parisataa ihmistä.

Metalliliittoon kuuluva Rauno Känkänen halusi lähteä Helsinkiin, koska hänen mielestään hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat työntekijöitä kohtaan epäoikeudenmukaiset. Hänen mielestään hallituksen pitäisi olla entistä paremmin näyttää esimerkkiä.

– Hallituksen pääpamput ovat jopa viikon lupautuneet olemaan palkatta, ja se on sitten siinä. Jos hallitus olisi suunnannäyttäjinä, ei tässä moni olisi varmaan niin pahana, Känkänen sanoo.

Konepajayhtiö Tevossa työskentelevä Känkänen kertoo, että hänen työpaikkansa on tänään lähes tyhjä.

– Eihän kotiin jääminen ole mikään kannanotto. Jos ollaan poissa töistä, niin lähdetään osoittamaan mieltä ihan oikeasti.

Rautatientorin mielenosoitus käynnistyy Helsingissä kello 11. SAK järjestää myös Hämeenlinnan torilla mielenilmauksen, jonka on määrä alkaa kello 12.

Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista kertoo, että poliisilla on Hämeenlinnassa tavanomainen miehitys. Hänen mukaansa mielenilmaukseen lähtevät poliisit osallistuvat siihen omalla vapaa-ajallaan.

SAK:n aluejohtaja Rantala kertoo, että SAK vastaa Hämeenlinnan toritapahtuman järjestyksenvalvonnasta.

Joukkoliikenne on Suomessa pysähtynyt aamukuuden jälkeen. VR ajoi sellaiset kaukojunavuorot loppuun, jotka olivat lähteneet liikkeelle ennen aamukuutta.

Hämeenlinnan rautatieasemalla oli hiljaista jopa niihin vuoroihin, jotka kulkivat. Tavanomaisista sadoista pendelöijistä murto-osa oli lähtenyt junalla töihin.

Päivittäin kello 6.15 lähtevällä junalla Pasilaan töihin kulkeva Assi Lepistö pääsi normaalilla junallaan. Takaisin hän tulee kimppakyydillä. HÄSA

Menot