Kanta-Häme Hämeenlinna

Kotimaan matkailun suosio ja kesätapahtumat täyttävät Hämeenlinnan hotellit

Hotelli Emilian vastaanottovirkailija Reeta Lahtinen kertoo, että parvekkeelliset huoneet ovat erityisen suosittuja. Kuva: Pekka Rautiainen
Hotelli Emilian vastaanottovirkailija Reeta Lahtinen kertoo, että parvekkeelliset huoneet ovat erityisen suosittuja. Kuva: Pekka Rautiainen

Heinäkuu on Hämeenlinnan majoituspaikoissa vilkas, kerrotaan kolmesta majoitusta tarjoavasta paikasta.

Erityisesti yöpyjiä on kosiskellut Hämeenlinnan tapahtumarikas kesä. Myös kotimaan matkailun kasvava suosio näkyy Hämeenlinnan hotelleissa.

Kesälomien päättyessä majoittajia kiireseinä pitävät työnsä puolesta matkustavat.

 

Tapahtumat lisäävät yöpyjiä

Yöpaikan voi kuitenkin vielä saada kesäksi, jos toimii nopeasti, kertoo Petäys Resortin yrittäjä Juha-Pekka Tuominen.

Petäyksessä varaustilanne ei näytä täydeltä koko kesän osalta, vaikka varauksia on tänä vuonna enemmän viime vuoteen verrattuna.

Tietyt viikonloput ja päivät ovat olleet täynnä jo kuukausia. Tähän vaikuttaa Tuomisen mukaan Hämeenlinnan ja koko maakunnan tapahtumat.

– Ei ole yllättävää, että Metallica-ilta myytiin meilläkin loppuun aikoja sitten, Tuominen kertoo.

 

Keskustan kahdesta muustakin majoituspaikasta Hotelli Emiliasta ja Original Sokos Hotel Vaakunasta kerrotaan varausten täyttäneen etenkin kesäkuukaudet.

Yksittäisiä vapaita huoneita saattaa edelleen löytyä.

Samoin kuin Petäyksessä myös Hotelli Emiliassa ja Vaakunassa heinäkuun tapahtumat ovat lisänneet yöpaikkojen tarvetta. Pyyntöjä vapaista huoneista tulee edelleen.

– Metallica teki sen, että hotellihuoneet myytiin loppuun saman päivän aikana, kun liput tulivat myyntiin, Hotelli Emilian vastaanottovirkailija Reeta Lahtinen kertoo.

 

Kotimaan matkailijoita ja ulkomaalaisia turisteja

Sekä Lahtinen että Vaakunan hotellipäällikkö Jouni Kämäri painottavat, että selvästi suosiotaan kasvattanut kotimaan matkailu on nostanut myös Hämeenlinnassa hotellien asiakasmääriä.

Majoitushinnat ovat Kanta-Hämeessä maakuntavertailussa viidenneksi edullisimmat. Keskihinta majoitukselle on noin 86 euroa. (Helsingin Sanomat, 9.7.2019)

 

Suomalaisten matkailijoiden lisäksi sekä Hotelli Emiliassa, Vaakunassa että Petäyksessä tavataan kasvavissa määrin ulkomaalaisia turisteja.

Petäyksestä kerrotaankin, että ulkomaalaisten yöpyjien osuus on kasvanut selkeästi viime vuodesta. Ulkomaalaisia turisteja Suomeen odotetaan etenkin EU-maista ja Kiinasta, kertoo matkailu- ja ravintolapalvelut.

Ulkomaalaisten hotelliyöpymiset lisääntyivät Maran mukaan tammi-huhtikuussa 0,2 prosenttia. Kaikkien matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihdon ennustetaankin kasvavan tänä vuonna 5,2 prosenttia.

– On kiva, että ulkomaalaiset ovat löytäneet Hämeenlinnan. Heitä näkyy ihan ympäri vuoden, mutta kesällä tietysti enemmän, Lahtinen kertoo.

 

Työmatkustajat työllistävät syksyllä

Kesäkauden päätyttyä turistit ja kesälomalaiset vaihtuvat työnsä puolesta matkustaviksi.

– Elokuun alussa saattaa olla vielä kesälomalaisia, mutta kuun lopussa alkaa selkeästi näkyä työmatkustajia, kertoo Vaakunan Jouni Kämäri.

Varsinaisesti majoitustilanne ei siis hiljene koskaan.

Työmatkustajien lisäksi syksystä pitkälle talveen kiireisenä pitävät pikkujouluja juhlivat. Varauksia niihin tehdään jo kesästä alkaen.

– Joulu-tammikuussa yleensä hiljenee hieman, Kämäri kertoo. HÄSA