Kanta-Häme Helsinki

Kotimaanmatkailu jopa vilkastui maakunnissa heinäkuussa - Pääkaupunkiseudun vetovoima on edelleen heikko

Pohjois- ja Itä-Suomessa kotimaisia vieraita oli selvästi enemmän kuin viime vuonna.
Kotimaan kohteet ovat tänä vuonna olleet suosiossa. Teijon ruukkikylän Wanhanajan markkinoilla elokuun alussa vieraili runsaasti kävijöitä.
Kotimaan kohteet ovat tänä vuonna olleet suosiossa. Teijon ruukkikylän Wanhanajan markkinoilla elokuun alussa vieraili runsaasti kävijöitä.

Koronaviruksen kurittama matkailuala sai kaivatun piristysruiskeen heinäkuussa. Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät heinäkuussa vain 2,2 prosenttia viime vuodesta.

Aiempiin kuukausiin verrattuna elpyminen on ollut huomattava. Kesäkuussa matkailijoiden yöpymiset olivat lähes 38 prosenttia alhaalla viime vuodesta, toukokuussa yöpymiset vähenivät 74 prosenttia.

Heinäkuun tilastoa painoi pääkaupunkiseudun heikko vetovoima. Pääkaupunkiseudulla kotimaiset yöpymiset vähenivät yli 41 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kotimaiset yöpymiset kasvoivat viime vuodesta 4,3 prosenttia.

Kotimaiset yöpymiset lisääntyivät etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla kotimaisten vieraiden määrä kasvoi noin 15 prosentilla viime vuodesta. Etelä-Karjalassa kotimaiset yöpymiset kasvoivat suhteellisesti eniten, 22 prosenttia.

Hotellien käyttöaste oli heinäkuussa noin 54 prosenttia. Keskiarvon alle jäätiin selvästi Uudellamaalla, jossa käyttöaste oli noin 42 prosenttia. Etelä- ja Pohjois-Karjalassa käyttöaste oli yli 78 prosenttia.

Yhteensä kotimaisia yöpymisvuorokausia kirjattiin heinäkuussa 2,42 miljoonaa.

Norjalaiset vierailivat ahkerimmin

Ulkomaisten vieraiden yöpymisiä Suomessa oli heinäkuussa edelleen yli 82 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Ulkomaalaiset yöpyivät Suomessa yhteensä heinäkuussa noin 140  000 yötä.

Venäläisten ja kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät yli 98 prosenttia viime vuodesta. Määrällisesti eniten vähenivät kuitenkin ruotsalaisten Suomessa viettämät yöt. Ruotsalaiset yöpyivät Suomessa 114  500 yötä vähemmän kuin viime vuonna.

Suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa olivat norjalaiset. He yöpyivät Suomessa heinäkuussa 34  400 kertaa, mikä on vain runsaat seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Toiseksi eniten Suomessa yöpyivät saksalaiset ja kolmanneksi eniten virolaiset. STT

Lisää aiheesta:

Tästä tulee lähimatkailun ja mökkeilyn kesä Kanta-Hämeessä – Tapahtumien peruminen ja epävarmuus piinaavat matkailutoimijoita (13.5.2020)

Staycation voi viedä ”outoon paikkaan, jonne ei muuten menisi” – Eva Sundgren ja Jarmo Perälä järjestävät toisilleen yllätysmatkoja (19.8.2020)

Suomen kuntia aakkosjärjestyksessä kiertävät Janet ja Jouni Tervashonka löysivät Hämeenlinnasta hikisen yllätyksen (6.8.2020)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic