Kanta-Häme

Kotimainen kinkku myy sikana

Yhä useamman suomalaisen joulupöydässä on tänä vuonna kotimainen joulukinkku.

Tämä johtuu siitä, että kaupat ovat pääosin ostaneet suomalaista sianlihaa jouluksi. Esimerkiksi Hämeenlinnan molemmissa Citymarket-myymälöissä myydään pelkästään kotimaista sianlihaa.

– Olemme tehneet päätöksen, että myymme tänä vuonna vain kotimaista kinkkua, Hämeensaaren K-Citymarketin kauppias Janne Itkonen kertoo.

Myös Osuuskauppa Hämeenmaan Prisma-myymälöissä myydään pääsääntöisesti kotimaisia nimikkeitä, vaikka tanskalaista kinkkua on myös tarjolla.

– Tanskalaisia kinkkuja on kolmea lajia valikoimassa, kotimaisia vaikka kuinka paljon. Tanskalainen kinkku ei ole enää myynyt samalla tavoin kuin joitakin vuosia sitten, Hämeenmaan Prisma-ketjujohtaja Lari Rusila sanoo.

Hinta alhaisimmillaan kahteen vuoteen

Kotimainen kinkku houkuttaa tänä vuonna kauppiaita, koska sianliha on halvempaa kuin kahteen vuoteen.

Maataloustilastojen mukaan sianlihan tuottajahinta on ollut korkeimmillaan viime vuoden maaliskuussa, jolloin sianlihan tuottaja sai vajaa 180 euroa sataa kiloa kohden.

Tämän vuoden lokakuussa sianlihan tuottajahinta oli vajaat 156 euroa sadalta kilolta. Reilussa puolessatoista vuodessa tuottajahinta on siis laskenut yli 13 prosenttia.

– Hintaeroa (tanskalaisiin) ei kovin paljoa tule, ja haluamme ennen kaikkea myydä kotimaista, Citymarket-kauppias Itkonen sanoo.

Kaikkiaan elintarvikemyymälöissä arvioidaan, että joulukinkku myy tänä vuonna edellisjoulujen tapaan.

– Kinkusta ei tingitä, mutta sitä ei välttämättä enempää osteta. Joulupöytään kinkku on kuitenkin aika edullinen ratkaisu, Lari Rusila Hämeenmaasta toteaa.

Kotimaisuus myös ostoperuste

Hintojen lisäksi kotimaisuus on monelle asiakkaalle myös ostopäätös. Esimerkiksi Kanta-Hämeen pienlihamyymälät toimittavat asiakkailleen ainoastaan kotimaisia sikatuotteita.

Tammelan Makulihan yrittäjä Riikka Ali-Lekkala-Toivo kertoo, ettei heidän myymälästään juuri kysytä ulkomaisen lihan perään. Joulun sesonkiaikana tilapuodista myydään noin tuhat erilaista kinkkutuotetta, ja kauppoihin Makuliha välittää joulun aikaan reilusti yli 20 000 kiloa kinkkua.

– Joulun aikana toivoisi, että possussa olisi enemmän kuin kaksi kinkkua, Ali-Lekkala-Toivo toteaa.

Lähiruokabuumin vallitessa Makulihalle tulee kuitenkin harvakseltaan kyselyjä sian ruokinnasta ja kasvatuksesta

– Kuluttaja kokee, että lähtökohtaisesti Suomessa kohdellaan eläimiä hyvin, vaikka valitettavasti huonojakin esimerkkejä välillä ilmenee. Ehkä tämän takia meiltä ei niin tarkkaan näitä kysellä, hän lisää.

Kinkkua myös kypsänä

Riikka Ali-Lekkala-Toivo on huomannut, että kypsät kinkkutuotteet ovat alkaneet kasvattaa suosiotaan. Entistä useampi asiakas haluaa syötäväksi valmiin kinkun.

– Näin tämä maailma muuttuu, eli moni haluaa kinkun valmiiksi paistettuna, hän arvioi.

Myös muissa myymälöissä on huomattu, että kypsien kinkkujen kysyntä on kasvussa.

Katinalan lihakaupan yrittäjä Tero Vihervaara kuitenkin arvioi, että kypsiä tuotteita kaipaavat erityisesti ikääntyvä väestö, joka haluaa välttää paistamisen vaivan.

Tuoresuolattu kinkku ei kuitenkaan vielä syrjäydy.

– Monien asiakkaideni joulu alkaa siitä, kun kinkku paistetaan kotona, Vihervaara toteaa. (HäSa)