Kanta-Häme

Kotimainen peruna ei riitä

Kaupan perunalaarit täyttyvät pian ulkomaalaisella perunalla, kun kotimainen peruna uhkaa loppua.

Lammin Laatuvihannes on ostanut perunaa jo Virosta. Tilan omat perunat riittävät vielä pari kuukautta, mutta sitten varastot ovat loppu.

Perunapula juontaa viime kesään ja syksyyn. Sateisen syksyn vuoksi osa sadosta jäi kokonaan nostamatta ja sato oli heikoin pariinkymmeneen vuoteen. Perunaa nostettiin puolet vähemmän kuin normaaleina vuosina.

Perunapula näkyy suoraan kuluttajalle. Kilohinta on pompannut jo jopa 50 prosenttia ylöspäin ja kilo pottua maksaa reippaasti yli euron.

Viljelijät myyvät mieluusti kaupalle

Lammin Laatuvihannes pakkaa ja jalostaa perunaa ja vie sitä tukkuihin ja suurkeittiöihin Lahden ja Hämeenlinnan alueille.

Huono sato näkyy perunan jatkojalostuksessa hyvin. Huonosta laatikosta myyntiin saadaan kuorimisen jälkeen 30 prosenttia. Hyvästä perunasta taas saadaan 65 prosenttia.

– Hyvästä perunasta kannattaa maksaa. Ongelma vain on se, että viljelijät myyvät mielellään perunaa nyt kaupalle, koska sieltä saa paremman hinnan. Teollisuus ei taas voi maksaa samaa summaa kuin kauppa, koska meillä on sopimushinnat, sanoo Timo Myyryläinen.

Viljelijöiden ei kuitenkaan kannata perunoitaan hamstrata, sillä vetinen sato näkyy laadussa. Perunoihin tulee helposti märkää ja perunat alkavat mädäntyä. Yksi märkä kohta saattaa pilata koko laatikon.

Viljelijälle lohtua tuo korkeampi hinta

Viljelijöille ongelmia aiheuttavat myös maahan jääneet perunat. Tulevana suvena näille maille ei voida perunaa istuttaa, vaan pitäisi tehdä viljelijöiden kanssa pelloista vaihtokauppoja.

– Eri asia on, kiinnostaako viljelijää myllätyt pellot. Jos vaihtomaita ei saada, on pakko pudottaa viljelyalaa. Se taas näkyy suoraan sadossa, Myyryläinen kertaa dominoefektiä.

Myyryläisillä on tehty sukupolvenvaihdos ja nuori isäntä Tomi Myyryläinen hoitaa viljelyä.

– Tarvetta uusille perunamaille nyt olisi. Sadosta jäi kymmenen hehtaaria nostamatta. Sitä ei saatu ylös, vaikka kuinka yritettiin. Viidesosa sadosta jäi peltoon, ja siellä se itää, kun routa ei ylety syvälle, Tomi Myyryläinen jatkaa.

Lohtua tuo perunasta maksettava korkeampi hinta, joka kompensoi hieman perunasta maksetun kansallisen tuen poistumista sekä huonoa satoa. Esimerkiksi Lammin Laatuvihannes on joutunut perimään tukuilta 25 prosenttia enemmän hintaa.

– Siitä ei ole valitettu, kun peruna on hyvää, Timo Myyryläinen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020