Kanta-Häme

Kotimaiset kalansaaliit ovat pienentyneet, ja niin on vähentynyt myös suomalaisten kalan syöminen

Kotimaisista kaloista syötiin eniten kirjolohta, tuontikaloista suosituin oli kasvatettu lohi.
Kotimaisista luonnonkaloista syötiin eniten muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja siikaa. Kuvassa on ahvenia. Kuva: Terho Aalto
Kotimaisista luonnonkaloista syötiin eniten muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja siikaa. Kuvassa on ahvenia. Kuva: Terho Aalto

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna vähemmän kalaa aiempaan verrattuna, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Kalan kokonaiskulutus laski Luken tilastojen mukaan kuusi ja puoli prosenttia edellisvuodesta.

Kotimaista kalaa suomalaiset kuluttivat asukasta kohden 3,8 kiloa fileepainoksi laskettuna. Vuonna 2017 vastaava lukema oli 4,1 kiloa.

Kotimaisista kaloista eniten syötiin kirjolohta, jota kului asukasta kohden 1,2 kiloa. Kotimaisista luonnonkaloista syötiin eniten muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja siikaa.

–  Kotimaisen kalan kulutuksen vähenemistä selittää aikaisempaa pienempi vapaa-ajankalastajien saama saalis sekä edellisvuodesta pienentynyt kaupallisen kalastuksen muikkusaalis, arvioi Luken yliaktuaari Pentti Moilanen tiedotteessa.

Tuontikalaa suomalainen kulutti viime vuonna 9,3 kiloa. Toissavuonna tuontikalaa meni 9,8 kiloa. Tuontikalan kulutus on laskettu Luken tilastoissa pääosin tuotepainona.

Ulkomaisista suosituin oli kasvatettu lohi, jota syötiin kolme ja puoli kiloa. Tuontilohen kulutus laski aiempaan vuoteen verrattuna 13 prosenttia.

Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen suomalaiset suosivat tuontituotteista eniten tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita, kasvatettua kirjolohta, sillisäilykkeitä sekä pakastettua seitiä. Näiden lisäksi suomalaisille maistuivat myös ulkomailta tuodut katkaravut ja katkaraputuotteet.

Luken tilastot perustuvat kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen saalistilastoihin, kalanviljelyn tuotantotilastoon sekä kalan ulkomaankauppatilastoon.

Asiasanat