Kanta-Häme

Kotipesä kuntoon, vienti nousuun

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) perää uudelta hallitukselta rajuja päätöksiä, jotta Suomen vienti saadaan nousuun.

Hänen mukaansa työn tekemisen ja yrittämisen kustannuksia ei voi enää lisätä.

– Kokonaisveroaste ei saa enää nousta. Tarvitsemme myös sääntelyn purkamista, maltillisia palkkaratkaisuja, työelämään paikallista sopimista ja joustoja sekä helpotusta pienille yrityksille ensimmäisen tai toisen työntekijän palkkaamiseen, Toivakka vaatii.

Yritys pitää nähdä kokonaisuutena

Tulevan hallituksen pitää Toivakan mukaan ensimmäiseksi voittaa yrittäjien luottamus poistamalla pitkään vallinnut talouskriisin jälkeinen epävarmuus.

– Kotipesän pitää olla ensin kunnossa ja toimintaympäristön kannustava. Yritysten pitää voida luottaa, että hallituksen päätökset kannustavat niitä kasvamaan, luomaan työpaikkoja ja investoimaan. Se on lähtökohta, että ylipäätään lähdetään kansainvälisille markkinoille.

Lenita Toivakka vaatii ”vähemmän lakeja ja parempaa sääntelyä”.

– Yritystä pitää katsoa kokonaisuutena. Ensi hallituskaudella täytyy ottaa sääntelyn arviointi ihan tosissaan keskiöön niin, ettei yrittämistä ja työntekoa ainakaan estetä sääntelyllä.

Suomalaisella osaamisella kysyntää

Ministeri kaipaa Suomeen lisää kansainvälistyviä yrityksiä, myös pk-sektorilta.

– Jotta Suomi nousee, vienti tulee olemaan tärkeä asia. Suomalaisella osaamisella ja tavalla toimia luotettavasti ja täsmällisesti on valtavasti kysyntää, Lenita Toivakka kertoo terveisiä vienninedistämismatkoiltaan.

Hän ei usko pelastuksen löytyvän ”uudesta Nokiasta”, vaan innovaatioista eri aloilla, kuten ympäristöteknologiassa, ilmasto-ongelmien ratkaisussa ja cleantech-teknologiassa yhdistettynä perinteiseen osaamiseen.

– Hyvä esimerkki ovat hyvin vähän päästöjä synnyttävät maatalouskoneet. Ne voivat olla maailmalla erittäin kysyttyjä.

Oleellisena Toivakka pitää myös palveluiden yhdistämistä ict-osaamiseen ja digitaaliseen osaamiseen.

– Tärkeintä on, että emme vie maailmalle pelkästään raaka-ainetta, vaan jalostamme tuotteen mahdollisimman pitkälle ja kehitämme siihen sidonnaisen palvelun. Silloin teemme itsemme aika korvaamattomaksi asiakkaan mielestä.

Toivakan mukaan jopa 50 prosenttia viennistä on osalla aloista jo palvelujen myyntiä. (HäSa)

Suomeksi: Cleantech tarkoittaa tuotteita, palveluja ja prosesseja, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät samalla prosessien haitallisia vaikutuksia ympäristöön. (Lähde: www.tem.fi)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic