Kanta-Häme

Kotipesän tulee olla kunnossa

Hämeen vientipalkinnon keskiviikkona saaneen riihimäkeläisen asevalmistajan Sako oy:n tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin.

Vaikka kotimarkkinoiden prosentuaalinen osuus on varsin pieni, toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kuitenkin vakuuttaa kotimaan myynnin olevan erittäin tärkeän Sakolle.

– Kotipesän tulee olla kunnossa. Täällä olemme lähellä tuotteidemme loppukäyttäjiä. Saamme heiltä arvokasta palautetta.

Vuonna 1921 Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö -nimellä perustettu Sako on toiminut Riihimäellä vuodesta 1927. Vuodesta 2000 yritys on ollut osa italialaista Beretta-konsernia.

Berettan aikana Sakossa on eletty voimakkaan kasvun ja kehityksen kautta. Karjalaisen mukaan italialaisomistaja on sitoutunut Sakon kehittämiseen.

– Omistajalla on vahva halu kehittää tuotteita siellä missä ne on tehty. Lisäksi Riihimäki on meille hyvä paikka toimia, yhteistyö kaupungin kanssa on toimivaa ja aktiivista.

Berettan pääkonttori on Pohjois-Italian Bresciassa. Karjalainen sanoo pohjoisitalialaisen toimintakulttuurin olevan lähellä suomalaista.

– Siellä on vahva teollinen perinne. Pohjoisitalialaiset lähtevät ehkä nopeammin liikkeelle, Suomessa toimintatapaa varmistellaan enemmän. Perheyhtiössä katsotaan asioita pitkällä aikajänteellä, mutta katse on vahvasti tulevaisuudessa. Suuri osa tuloksesta palautuu tuotekehitykseen ja tulevaisuuden varmistamiseen.

Pulaa hyvistä esimiehistä

Viime vuonna Riihimäen tehtaalla tehtiin tuotantoennätys ja sinne rekrytoitiin 30 työntekijää lisää. Sakolaisia on Suomessa nyt 225.

– Väkeä on lisätty suunnitteluun, tuotantoon, ja myyntiin. Kaikkia toimintoja on vahvistettu, Karjalainen selvittää.

Häntä huolettaa hyvien esimiesten ja esimiestyön arvostuksen puute.

– Suomi on tuottavuudessa pudonnut jo kelkasta. Yksi syy siihen on, ettei Suomessa enää kouluteta työnjohtajia töiden päivittäiseen suunnitteluun ja organisointiin.

Joka toinen vuosi

Raimo Karjalainen vastaanotti Hämeen Yrittäjien myöntämän Hämeen vientipalkinnon Kasva ja kansainvälisty -tapahtumassa Hämeenlinnassa keskiviikkona.

Joka toinen vuosi jaettavan vientipalkinnon tarkoituksena on tuoda esille ansioituneita vientiä harjoittavia pk-yrityksiä ja edistää maakunnan kansainvälistymistä.

Palkitsemisperusteina ovat muun muassa määrätietoinen toiminta yrityksen vientitoiminnan edistämiseksi sekä vientikelpoisten tuotteiden ja palveluiden kehittäminen. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic