Kanta-Häme

Kotipihassa pärjää haravalla, mutta inhottavaa ääntä pitävä lehtipuhallin on yrityksille tärkeä työnväline

Testasimme pärjääkö lehtipuhallin haravalle.
Mart Martikainen (vas.) ja Seppo Soikkeli kättelivät tiukan kisan päätteeksi. Lopputulos aarin alalla oli suurinpiirtein tasapeli. Kuvat: Esko Tuovinen

Hattelmalankylässä asuvan Seppo Soikkelin kotitalon pihamaalla näyttää tavanomaisen syksyiseltä. Terijoensalavat pudottelevat vienossa tuulessa lehtiä nurmikolle ja pihasoralle tasaiseksi matoksi. Lokakuinen keli kastelee lehdet lähes välittömästi, ja ne liimaantuvat nurmikkoon.

Jokavuotinen urakka on vasta alussa, ja tekemistä riittää useammaksi päiväksi.

– Salava on nätti puu, mutta siitä ikävä, että se pitää liian hyvin kiinni lehdistään. Ne putoilevat hyvin hiljakseen, ellei kunnon puhuria osu kohdalle, Soikkeli harmittelee.

– Pihaan ei pitäisi koskaan istuttaa lehtipuita. Mutta ovathan ne mukavamman näköisiä kuin synkät havupuut.

”Helvetinkone” on tuiki tärkeä

Varsinkin kaupunkien keskustoissa ja taajamissa, joissa lehdet leviävät kaduille ja tonteilla ei ole mahdollisuutta kompostoida suuria määriä lehtiä, puiden pudottelemia syysterveisiä siivotaan lehtipuhaltimilla. Tämä jos mikä on aihe, joka näkyy syksyisin sanomalehtien mielipideosastoilla kiukkuisina kirjoituksina yhtä varmasti kuin keräämättömät koirankakat keväisin.

Suomen luonto -lehti on nimittänyt vuoden turhakkeen vuodesta 2000 lähtien. Ensimmäinen nimitetty kapistus oli lehtipuhallin. Jostain kumman syystä tämä äänekäs, mopon ja moottorisahan yhdistelmältä kuulostava päryytin on kuitenkin yhä laajasti käytössä.

– Helvetinkoneeksihan sitä sanotaan, vahvistaa huoltomies Mart Martikainen.

Martikainen kuitenkin jatkaa, että ärsyttävästä äänestään huolimatta puhallin on tuiki tärkeä työkalu ammattimaisessa kiinteistöjen pihojen kunnossapidossa.

– Tuskin yksikään huoltoyhtiö pärjäisi enää käsivoimin, vaikka kyllä meiltäkin vielä harava löytyy. Kaikilla yhtiöillä on niin paljon kiinteistöjä per huoltomies.

 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kilpailu sadan aarin alalla

Siitä, kumpi väline on tehokkaampi, on tultu ottamaan selvää Soikkelin pihamaalle.

Lehtipuhaltimelle ja haravalle on varattu pihasta puhdistettavaksi omat aarin, eli sadan neliömetrin nurmialueet. Säännöt ovat yksinkertaiset: Soikkeli heiluttaa haravaa ja Martikainen pärryyttää puhaltimellaan.

Tehtävä on suoritettu, kun lehdet on siirretty nurmikolta jätesäkkiin.

Mart Martikainen uskoo puhaltimen vievän voiton. Hän on aamun aikana puhaltanut puhtaaksi jp neljä pihaa parissa tunnissa.

– Harava on parempi vain silloin, jos tuulee pahasti, voitonvarma Martikainen arvioi ennen suoritusta.

Martikainen kertoo, että lehden muodolla on yllättävän suuri vaikutus puhaltimen tehoon.

– Lepän ja haavan aerodynaamiset ominaisuudet ovat kovin huonot. Ne eivät meinaa lähteä millään lentoon nurmikosta.

Toinen lehtien siirtämisen asiantuntijaa ärsyttävä yhdistelmä on sorapiha, jonka ylle kaartuu paljon lehtipuita.

– Hiekka kasaantuu lehtien joukkoon ja tekee kasasta raskaan siirtää. Nurmikko on siitä paras pihamateriaali, että sille tehty lehtikasa ei lähde enää leviämään.

Aarit on rajattu ja säännöt sovittu. On testin aika.

Lehtipuhallin jäi lähdössä jälkeen, mutta Mart Martikainen alkoi saavuttaa haravaa heiluttavaa Sppo Soikkelia nopeasti.

Haravointi on taitolaji

Leveällä, mutta kevyellä muoviharavalla varustautunut Soikkeli saa heti aloitusmerkistä lentävän lähdön. Harava heiluu ja lehdet kasaantuvat lupaavaa vauhtia. Martikaisella menee tovi teknisemmän työvälineensä asetteluun ja käynnistämiseen.

Hyvin pian käy kuitenkin selväksi, että puhaltimella saavutetaan tehokas työtulos ilman suurta fyysistä ponnistelua. Soikkellilla alkaa tulla hiki lehtikasan kasvaessa.

– Haravointi on taitolaji. Pitää osata vaihtaa kylkeä välillä, Soikkeli puhisee.

Martikaisen puolella lehdet pölisevät komeasti – järkyttävän metelin säestyksellä. Yli 80 desibelin äänenvoimakkuudella pauhaava kaksitahtikone tekee keskustelusta mahdotonta. Martikainen kertoikin ennen testin alkamista kuuntelevansa yleensä kuulosuojainten alla musiikkia.

Lieneekö kyse kotikenttäedusta, mutta Seppo Soikkelin puolella piha alkaa silti olla siisti nopeammin.

Keräämisen voi korvata ruohonleikkurilla

Vastoin sovittuja sääntöjä, Soikkeli kipaisee hakemassa aarinsa reuna-alueiden siivoamiseen salaisen aseensa, keräävän ruohonleikkurin.

Lehdet nurmikon mukana rouhiva masiina vaikuttaakin kaikkein tehokkaimmalta pihan siistimisvälineeltä, minkä lisäksi säiliöön päätyvä lehtisilppu maatuu nopeasti ja sen voi käyttää raja-aidan lannoitteena.

Tuomarin ominaisuudessa toimittaja patistaa Soikkelin takaisin haravalle ja säkityshommiin. Tällä välin toisellakin aarilla lipsutaan säännöistä. Martikainen puhistelee viimeisiä lehtiä pensasaidan raosta viereisen pellon puolelle.

Kilpailun voiton vie lopulta harava noin kymmenen sekunnin etumatkalla. Lehtipuhaltimen eduksi pitää kuitenkin laskea se, että pöhistin tekee siistimpää jälkeä.

Martikaisen puolella nurmikko on kuin nuoltu puhtaaksi lehdistä. Haravalla siistityllä alueella lojuu yksittäisiä salavanlehtiä tuomassa nurmelle syksyistä väriä.

Tasapeli. HäSa

 

Julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomissa 8.10.2017