Kanta-Häme

Kotiseutulehti Hauhon Joulu muistelee historiaa ja katsoo tulevaisuuteen

Hauho Joulu -lehti julkaistaan 1. joulukuuta.
Hauhon Joulun kannessa oleva kuva viittaa Hauho-Seuran historiaan. Seuran alkuaikojen aktiiveja olivat tilanomistaja Nestori Leppäniemi (seisomassa) ja eversti Rainer Kirjokallio. Hän oli Hauhon Joulun ensimmäinen päätoimittaja.

Kotiseutuyhdistys Hauho-Seuran julkaisema Hauhon Joulu -lehti on myynnissä joulukuun 1. päivästä alkaen. Nyt ilmestyvä lehti on järjestyksessään jo 62. numero.

Lehden artikkeleissa on katsauksia Hauhon menneisyyteen. Ajallista ulottuvuutta tuo Hauhon vanhimman asukkaan, satavuotiaan Laina Sarinin haastattelu.

Tiina Miettinen perehdyttää lukijan Alvettulassa sijainneen nuuskatehtaan mielenkiintoiseen historiaan. Uskoa tulevaan luovat hauholaisten nuorten kertomukset matkoistaan maailmalle uutta oppimaan.

 

Hauhon nykyistä elinkeinoelämää esitellään kertomalla hauholaisista palkituista yrittäjistä.

Samu Lescelius on yrittäjä jo neljännessä polvessa. Hänen johtamansa matkailuyritys, Iloranta oy, vastaanotti keväällä maakunnallisen vientipalkinnon työstään ulkomaalaisten turistien houkuttelemisesta Hämeeseen.

Vuoden yrittäjänä palkitun Jarmo Hiedon perheyrityksessä on hauholaista yrittäjyyttä jo neljännessä polvessa. Sitä edustavat perheen pojat Joel ja Riku Hieto.

 

Vireää hauholaista kylätoimintaa esitellään pyöreitä vuosiaan juhlistaneiden kyläyhdistysten esittelyillä.

Mustilan kyläyhdistys on toiminut 30 vuotta, ja Hauhon Wanha Raitti ry rekisteröitiin yhdistykseksi 20 vuotta sitten.

Hauho-Seuran perustavasta kokouksesta tulee kuluneeksi joulukuussa 70 vuotta. Puheenjohtaja Jouni Lehtonen selostaa kirjoituksessaan seuran historiaa alkuajoista nykyhetkeen.

 

Yksi merkittävä lehdessä esiin tuotava asia on Hauhon historian kolmannen osan kirjoitushankkeen kuvaus.

Lehden artikkelissa kerrotaan, miten tärkeä Hauhon historian yleisesityksen tekeminen on ollut kotiseutuyhdistys Hauho-Seuralle. Seuran johtokunta päätti varata jo ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden 1949 talousarvioon 10 000 markkaa Hauhon historian julkaisurahastoon.

Asia eteni alkuun vakaasti ja harkiten, mutta loppua kohti julkaisutahtia kiihdyttäen. Historiantutkija Ilkka Teerijoen kirjoittama pitäjänhistorian kolmas osa julkaistaan Hauho-Seuran perustamispäivänä, 12. joulukuuta Hauhotalossa järjestettävässä tilaisuudessa.

 

Hauhon Joulun tekemiseen on osallistunut viitisentoista kirjoittajaa. Lehden päätoimittaja on Jouni Lehtonen, ja taitto on hauholaisen Karita Soittilan tekoa.

Lehden painos on 1 300 kappaletta. Hauho-Seuran julkaisema kotiseutulehti on myynnissä hauholaisissa liikkeissä ja Hauhon kirjastossa 3. joulukuuta alkaen.

Lehteä myyvät joulukuun ensimmäisestä viikonlopusta alkaen myös hauholaiset koululaiset. Sitä on myös myynnissä Hawujoulu-tapahtumassa lauantaina 15. joulukuuta. Lehden hinta on 10 euroa.