Kanta-Häme Hämeenlinna

Kotitalouksien kaivoja käyttökieltoon Eteläisissä – Saastuttiko jätevesivuoto pohjaveden?

Viimeviikkoisen jätevesivuodon vaikutusten arviointi on yhä kesken.
Paineviemäristä valui maahan tuhansia kuutioita elokuussa.

Jätevesiviemärin vuoto on saastuttanut Eteläisten kylässä kotitalouksien kaivoja. HS-vesi tekee alueella vesihuoltoa kuljettamalla vettä kanistereissa sitä tarvitseville talouksille.

HS-vedeltä ei osata kertoa, monenko talouden kaivot ovat tällä hetkellä käyttökiellossa Eteläisissä tai kuinka kauan käyttökielto jatkuu. Lauantaina puoliltapäivin vain yhdelle taloudelle oli viety vesikanistereita asukkaiden saatua perjantaina tietää, että heidän kaivonsa joutuu käyttökieltoon.

Paineviemäri ehtii vuotaa viikon

Veden saastumisen syynä on viime maanantaina Hangasmäen pumppaamolla havaittu vuotava paineviemäri, josta oli valunut miljoonia litroja jätevettä maahan. Vuoto oli alkanut 10. elokuuta. HS-Vesi sai paineputkirikon korjattua vuodon havaitsemispäivänä 17. elokuuta.

HS-vesi tiedotti torstaina, että pohjavesinäytteiden ottamista varten on laadittu näytteenottosuunnitelma ja että suunnitelman mukainen näytteenotto on aloitettu.

Pohjavesinäytteiden on luvattu tiedottaa, kun kaikki suunnitellut näytteet on otettu ja niiden näytetulokset ovat valmistuneet. Vedenlaatututkimukset kestävät useamman päivän. HÄSA

Lue myös:

Eteläistenjärvellä saa jälleen uida – Jätevesien vaikutukset olivat selvät, mutta vesi täyttää uimaveden kriteerit (20.8.2020)

Viemäristä valui maahan miljoonia litroja jätevettä Hangasmäessä – Uimista ei suositella Eteläistenjärvessä (19.8.2020)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic