Kanta-Häme

Kotiviljelijällä nälkä kasvaa syödessä

Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin suomalaisen miehen sormien välistä tursusi vain moottoriöljy autotallissa rassailun jälkeen. Nyt miehet upottavat sormensa myös multaan.

– Chilien kasvatus on oikeasti ainoita kasvijuttuja, joista miehet kehtaavat puhua. Eihän ne voi sanoa kasvattavansa esimerkiksi mitään ruusuja! puuskahtaa uuden hämeenlinnalaisen, kotipuutarhureille suunnatun puutarhamyymälä Kastelukannun yrittäjä ja toimitusjohtaja Ali Hellstén hymy suupielessä.

Hellstén tietää chiliharrastajana mistä puhuu. Ensinnäkin hän on toiminut yhden kauden Suomen Chiliyhdistys ry:n puheenjohtajana ja nyt rivijäsenenä. Lisäksi hän pyörittää Chilitarvike-nimistä ketjua, jolla on myymälät Tampereella ja Helsingissä sekä Chilitarvike.fi- ja Chilikauppa.fi-verkkokaupat.

– Myymälä- ja nettimyynnin perusteella suurin asiakasryhmä ovat 20–40-vuotiaat miehet. Etenkin chilit viedään käsistä! Hellstén lisää.

Saman ilmiön on huomannut myös puutarhamyymälä Kastelukannun myyjä Reko Rintamäki. Hän on opiskellut alaa Lepaalla ja myynyt kasvattamiaan hyötykasvien taimia toreilla.

– Nuorilla miehillä on kasvattamiseen insinööriote. Kyse on olosuhteiden ja sadon optimoimisesta. Kun saa satoa, saa myös onnistumisen tunteen, ja se rohkaisee viljelemään myös kaikkea muuta.

– Syntyy syy-seuraussuhde. Kun on itse kasvatettuja raaka-aineita, ruoanlaitto alkaa kiinnostaa. Sitten alkaa raaka-aineiden mukaan miettiä, mitä ruokaa laittaisi. Sen jälkeen rupeaa kiinnostamaan terveellinen ruokailu ja alkaa hifistely. Enää tavallinen basilika ei kelpaakaan, vaan oppii arvostamaan pieniä vivahteita, Rintamäki kertoo omakohtaisen kokemuksen tuomalla varmuudella.

Ja kuin pisteeksi i:n päälle puutarhamyymälä Kastelukannuun chiliostoksille piipahtava ”chiliaddikti” Kaj Inkinen todistaa Hellsténin ja Rintamäen puheet todeksi.

– Laitan chiliä kaikkeen mitä syön, oli se sitten hernekeittoa tai aamupuuroa. Chilit on mun juttu, Inkinen sanoo ja heittää tyytyväisenä suuhunsa kauppiaan tarjoaman chilikarkin, joka saisi tavallisen, chiliin tottumattoman pulliaisen hieman yskähtelemään.

Kaj ja Amanda Inkisen mukaan lähteekin 7 Pod -nimisen chilin taimi. Kyseessä yksi maailman tulisimmista chileistä.

– Meillä on kaikki ikkunanlaudat täynnä chilejä ja kolme hyllyllistä pelkkiä chilitarvikkeita, kuten chilikastikkeita ja chilikarkkeja, valitettavasti! vaimo huokaa.

– Olen yrittänyt kasvatella tulisia chilejä siemenestä, mutta se ei aina onnistu. Joudun ostamaan valmistaimia. Chiliä on meillä myös kuivattuna, jauheena ja rouhittuna. Viimeisin erikoisuus on chilihunaja, jota saa torilta markkinapäivänä. Sitä käytän aina aamulla teehen, Kaj Inkinen naurahtaa.

Ja kuulemma kahviinkin. Mutta mikä saa Inkisen ja muutkin harrastajat himoamaan aina vain vahvempia chilejä?

– Se koukuttaa. Chili tekee ruoasta parempaa ja terveellisempää. Harva syö niin tulista ruokaa kuin mä. Joskus se on sellaista, että kyyneleet ja räkä valuvat pitkin poskia. Jäisi monella varmaan ekaan lusikalliseen, Kaj Inkinen virnistää. HÄSA

Mainos