fbpx
Kanta-Häme

Kotoutus alkaa asunnosta

Oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan kotouttamisprosessi alkaa, kun hän on saanut asunnon. Pysyvä osoite takaa, että ihminen merkitään Suomessa asuvaksi. Vakinainen asuminen taas on yleinen ehto sosiaaliturvalle.

Kuntien kyky ottaa vastaan pakolaisia riippuu paljolti vuokra-asuntojen määrästä. Kunnallisen vuokra-asunnon hinta on usein kilpailukykyinen verrattuna yksityisiin vuokramarkkinoihin, ja lisäksi ulkomaalaistoimistolla tai sosiaalitoimella on yleensä hyvä käsitys kunnan vuokra-asunnoista.

– Kunta tekee ensin alkukartoituksen kotouttamisesta. Valtio korvaa kotouttamisajan kulut kunnille, kertoo erityisasiantuntija Tarja Rantala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

ALKUKARTOITUKSESSA selvitetään muun muassa, mitä kouluja maahanmuuttaja on käynyt ja millaista työtä hän on tehnyt ennen Suomeen tuloaan. Kotouttaminen suunnitellaan sen perusteella. Yleensä tarvitaan ainakin kielikoulutusta työelämää varten. Siitä vastaavat kunnan sosiaalitoimi ja te-toimisto.

– Kotoutuminen voi kestää kolme vuotta, mutta toki jotkut löytävät puolen vuoden kielikurssin jälkeen heti töitä ja pääsevät osaksi yhteiskuntaa nopeasti.

VAKITUISESTI Suomessa asuva maahanmuuttaja voi hakea elämiseen samoja tukia kuin suomalainenkin. Toimeentulotuen perusosa on 485,50 euroa kuukaudessa yksin asuvalle aikuiselle. Toimeentulotukeen voi saada yksinhuoltajakorotuksen, jolloin se on 534,05 euroa kuukaudessa. Aviopuolisot saavat kumpikin 412,68 euroa kuukaudessa.

Perusosasta pitää maksaa ruoka, vaatteet, terveydenhuoltomenot, puhelinlaskut, paikallisliikenteen maksut, siivoustarvikkeet ja harrastustoiminta. Lisäksi voi saada tarpeen mukaan lisärahaa esimerkiksi reseptilääkkeisiin.

Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija voi saada ensimmäistä omaa kotiaan perustavalle tarkoitettuja avustuksia, joille on säädetty enimmäisrajat. Esimerkiksi Vaasassa sänkyyn ja patjaan saa yhteensä enintään 150 euroa, ruokapöytään ja tuoleihin perheen koosta riippuen korkeintaan 340 euroa ja lamppuihin enintään 20 euroa huonetta kohti. Toimeentulotukien myöntämisessä otetaan huomioon kaikki hakijan tulot ja varat.

Vuokran maksamiseen voi hakea yleistä asumistukea. Sen määrään vaikuttavat hakijan tulot, ruokakunnan koko ja asumismenojen suuruus.

Laki määrittelee myös asuinkunnasta riippuvan enimmäismäärän, jonka mukaan tuki lasketaan. Näistä riippuen hakija voi saada tukea korkeintaan 80 prosenttia asumismenoista.

PAKOLAISIA sijoittaneita kuntia on ollut tavallisesti vuosittain noin 80. Turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä muuttaa tilannetta, ja pakolaisia sijoitetaan ministeriön Rantalan mukaan sinne, minne voidaan.

Suurissa kaupungeissa on yleensä valmiiksi tarvittavat kotouttamispalvelut sekä paremmat työllistymismahdollisuudet kuin pienillä paikkakunnilla.

Maahanmuuttajien työllistyminen on vaikeampaa kuin muiden suomalaisten. Pitkään Suomessa olleiden maahanmuuttajien työllisyys on kuitenkin lähes yhtä hyvä kuin kantasuomalaisten.

Lähteet: TEM, STM ja Kela.

Suomeen muuttavalle tarjotaan runsaasti tietoa uudesta kotimaasta. Ulkomaalaistoimiston käytössä on muun muassa Kelan, STTK:n, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sisäministeriön tuottamia vihkosia tiedottamiseen.

Sisäministeriön Perustietoa Suomesta -tietopaketissa kerrotaan suomalaisesta yhteiskunnasta ja selviytymisestä arjen eri tilanteissa. Myös suomalaisten tyypilliset piirteet saavat osansa.

OPPAAN MUKAAN suomalaiset ovat hiljaisia ja rauhallisia. Suomalainen arvostaa ahkeruutta, rehellisyyttä ja täsmällisyyttä. Tulijoita ohjeistetaan sinuttelemaan melko vapaasti ja soittamaan ennen kuin menee kylään. Suomalaiset eivät opasvihkosen mukaan yleensä halaa tai suukottele tavatessaan toisen ihmisen, vaan kättelevät. Säännöt ovat oppaan mukaan tärkeitä suomalaiselle. Esimerkiksi liikennesääntöjä noudatetaan tunnollisesti. Autolla ei ajeta punaista päin.

MUUALTA MUUTTAVILLE kerrotaan myös suomalaisen hyvinvointivaltion ajatuksesta, jonka ansiosta esimerkiksi peruskoulu on lapsille ilmainen. Samoin kerrotaan, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia ja että avioeron saa ilman erityistä syytä.

Ensiaskeleita suomalaisuuteen ovat asunnon, pankkitilin ja matkapuhelimen hankkiminen. Matkapuhelin kannattaa omistaa, koska yleisiä puhelimia on vähän.

Menot