Kanta-Häme

Koulu alkaa taas leikkauksin

Jo toisena perättäisenä vuonna Hämeenlinnan kaupunki säästää opettajien palkoista. Uusien opettajien työsuhde alkaa vasta 10. elokuuta, kun 1. elokuuta on virallinen aloituspäivä.

– Kaupungin ratkaisu tuli meille täytenä yllätyksenä. Meille jäi viime vuonna mielikuva, että kyseessä oli yhden vuoden erityisjärjestely, hämmästelee Hämeenlinnan opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Karjalainen.

Kaupunki ja paikallisyhdistys neuvottelivat tuloksetta viime vuonna, mutta tänä vuonna osapuolien kesken ei ole käyty neuvotteluja.

Yhdistys epäilee, että syyslukukauden alkua leimaavat vaikeudet, varsinkin, kun käyttöön otetaan uusi ja paljon muutoksia tuova opetussuunnitelma.

Hämeenlinnan ammattiyhdistys on tällä viikolla lähettänyt opettajille jäsenkirjeen, jossa opettajia kehotetaan menemään työpaikalleen vasta 10. elokuuta. Työpaikalle ei pitäisi olla edes yhteydessä.

Jäsenkirjeessä kehotetaan sijoittamaan irtisanoutuminen myös 10. elokuuta normaalin ensimmäisen päivän sijaan.

Opettajalla ei ole velvollisuutta olla työnantajan käytettävissä ennen koulutyön alkua lukuun ottamatta opettajatyöpäiviä eli veso-päiviä, todetaan jäsenkirjeessä. Työnantaja ei voi määrätä opettajaa tulemaan töihin koulutyön keskeytysaikana.

Samat kehotukset annettiin myös viime vuonna. Vesa Karjalainen kertoo suurimman osan opettajista noudattaneen yhdistyksen esitystä. Tavoitteena on tukea pyrkimystä saada kaupunki luopumaan leikkauksistaan.

– Tässä ei ole kysymys palkkojen säästämisestä. Säästöllä ei ole merkitystä. Tilanne johtuu ilmeisesti valtakunnallisten kuntatyönantajan ja OAJ:n välisestä neuvottelutilanteesta. Neuvottelut vuosityöajasta eivät ole edenneet, arvioi Karjalainen.

Viime vuonna Hämeenlinnan kaupunki perusteli ratkaisuaan suurten kaupunkien esimerkin noudattamisella. Hämeenlinnan ammattiyhdistys korostaa, ettei perustelu enää päde, sillä ainakin Kuopio, Jyväskylä, Seinäjoki, Joensuu ja Turku palkkaavat tänä vuonna uudet opettajat 1.8. lähtien.

Valtakunnallisissa neuvotteluissa haetaan opettajille vuosityöaikakokeilua. Sen tarkoitus on yhtenäistää opettajien työtunnit vastaamaan muiden opetusalalla työskentelevien, kuten opinto-ohjaajien ja rehtorien työtuntimäärää.

Nyt opettajien työaika noudattaa opetusvelvollisuuden tuntimäärää, jonka perusteella palkka maksetaan.

Hämeenlinnan ammattiyhdistyksen jäsenkirjeessä painotetaan, että opettajan palkka maksetaan lukuvuoden työajan osalle kohdistuvasta urakasta, joka on jaettu 12 kuukaudelle.

– Nyt Hämeenlinna leikkaa uusilta opettajilta kahden viikon palkan. Se on kohtuutonta, varsinkin, kun kohdistuu pääosin nuoriin ja pienipalkkaisiin, Karjalainen toteaa. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020