Kanta-Häme

Koulu tarjosi tilat MLL:n perhekerholle Hauholla

Jotta pääsisi juttelemaan muidenkin kuin oman peilikuvan ja lastensa kanssa. Näin perustelee ryhmän tarkoitusta itselleen hauholainen Tuija Helander, joka on ollut mukana vuoden alusta asti.

Monien vuosien hiljaiselon jälkeen Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvila löysi ensin talvella maksulliset tilat Hauhon Säästöpankista ja nyt kesällä ilmaiset tilat Hauhon yhtenäiskoululta.

Helanderin perhe muutti Hauholle kantakaupungista marraskuussa, ja perhekahvilassa on päässyt tutustumaan alueen ihmisiin.

– Kun ei vielä ketään tunne, täällä on päässyt vähän jakamaan asioita. Ja kun on esikoinen ja kaikki on uutta, kuuntelen korva tarkkana, miten muilla on mennyt vauva- ja lapsiarki, Helander kertoo yhdeksän kuukauden ikäinen Linnea Kuikka sylissään.

Isiäkin ollut

Ryhmä on kokoontunut koulun lasitetussa kirjastotilassa jo kesäkuusta lähtien. Tämän viikon tiistaina paikalla oli ensimmäistä kertaa paljon väkeä, kertoo perhekahvilan toinen vastaava Jenna Harju.

– En edes tiennyt, että Hauholla on muita vauvoja, ennen kuin tulin tänne, kolmen lapsen äiti sanoo.

Harjun mukaan monet kysyvät, voiko kahvilaan tulla, jos ei ole enää pieniä lapsia.

– On täällä sellainenkin, jolla ei ole ollenkaan pientä lasta. Myös isiä on ollut pari kertaa.

Oikeastaan perhekahvila ei ole kahvila, vaan kerho.

– Ei täällä mitään leivoksia tai sellaisia ole, mutta kahvit totta kai keitetään, jos äidit haluavat, Helander sanoo.

Kerhon perään kyseltiin

Hauholla oli vielä yli viisi vuotta sitten perhekahvila terveyskeskuksessa, mutta tiloista jouduttiin luopumaan.

Tiistaina perhekahvilassa oli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Katariina Nurminen, joka kävi aikoinaan terveyskeskuksen kerholla. Häntä harmitti kovasti, kun tiloista jouduttiin silloin luopumaan.

Nyt mukana on kohta kaksi vuotta täyttävä Jeremias ja Jelmeri, 5.

– Olen ollut kotona näiden poikien kanssa, ja on kiva, että jotain järjestetään. Ei täällä Hauholla muuten tämänikäisille ole hirveästi mitään. Tällä on myös itselle merkitystä, kun saa vaihtaa vähän kuulumisia, Nurminen kertoo.

Anu Maununen Hauhon MLL:n hallituksesta kertoo, että perhekerho lähti nimenomaan Nurmisen tapaisten vanhempien aloitteesta.

– Neuvolassa väki on sitä kysellyt, että miksi ei ole mitään paikkaa, missä kokoontua.

”Koulua pitää avata”

Yhtenäiskoulun akvaariomaisen kirjaston tarjosi käyttöön yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen, joka antoi luvan käyttää tiloja myös kesällä.

– Kaikki eivät tykkää siitä, että koulua käytetään muuhun kuin opetukseen. Minä ajattelen, että koulu pitää avata, Paappanen sanoo, ja kertoo näkevänsä perhekahvilan lapset koulun tulevina oppilaina.

Nykyiset oppilaat eivät ole ainakaan vielä suivaantuneet välituntitilansa valtaamisesta.

– Kyllä he tuosta ohi mennessään katselevat tänne, mutta eivät ole yrittäneet sisään tulla, Jenna Harju kertoo.

Hämeenlinnassa kokoontuu perhekahvila myös ainakin Eteläisessä ja kantakaupungissa.

– Myös seurakunnalla on Hauholla vastaavia kerhoja, mutta MLL on sitoutumaton. Osalla se, että kerho on seurakunnan pitämä, herättää tiettyjä negaatioita, sanoo Maununen MLL:stä. (HäSa)

Hauhon yhtenäiskoulun perhekahvilan viralliset avajaiset järjestetään lauantaina 30.8. Kerho kokoontuu tiistaisin kello 10–12 osoitteessa Tanhuantie 2.

Menot