Kanta-Häme

Kouluateriat maittavat riihimäkeläisille

Oppilaiden ruokatunnilla yli jäänyttä ruokaa on myyty jo kahden kuukauden ajan kaupunkilaisille Riihimäellä. Eteläisen alakoululla ja Pohjolanrinteen yläkoululla käynnistetty kokeilu on yllättänyt järjestäjät iloisesti.

– On myönnettävä, että suhtauduin alkuun aika arkaillen, mutta tosiaan turhaan. Kaikki on sujunut loistavaksi. Ihmiset ostavat ennalta liput, lisätyö on ehditty tehdä eikä järjestyshäiriöitä ole ollut, kertoo ruokapalvelupäällikkö Ritva Pitkänen.

Ruokailemaan ei voi lähteä kukkaron turvin, vaan jokaisen on ostettava kaupungintalolta ennakkoon 1,5 euron hintainen ruokalippu. Lippuja on myyty maaliskuun puoliväliin mennessä 1300, mutta aterioita tammi-helmikuussa vasta runsaat 400.

Ruoka saadaan hyötykäyttöön

Ilomäessä asuvat Pirkko Kalliomäki ja Leena Piirilä tunnustavat käyvänsä noin kolme kertaa viikossa kurkkaamassa, olisiko koululla ylijäämäruokaa. Molemmat pitävät uutta kokeilua erinomaisena. Ruokaa ei heitetä roskiin ja yksin elävät saavat aterian, jota ei itselle aina tule tehtyä.

– Kun ruokaa on jäänyt koululaisilta yli, ulko-oveen liimataan vihreä kyltti. Punainen lappu taas kertoo, että ruoka on loppu, kertoo ruokapalvelutyöntekijä Anne Jahkonen Pohjolanrinteen keittiöltä.

Vihreä lappu on kutsunut keskimäärin joka kolmas päivä molempien koulujen ovella ruokailijoita. Eteläiselle koululle pääsi tammi-helmikuun 30 koulupäivästä 18 päivänä ja Pohjolanrinteelle 20 päivänä syömään.

Tähän mennessä molemmilla kouluilla ylijäämäruoka on riittänyt kaikille syömään tulleille.

Kouluruoka saa syöjiltä kiitosta

Suuri osa ruokailijoista on yksin asuvia eläkeläisiä ja aika moni vielä mies. Mukana on Anne Jahkosen mukaan kuitenkin välillä myös äitejä lapsineen, nuorempaa väkeä ja pariskuntia.

– Kouluruokaa on kiitelty ja kehuttu! iloitsee ruokapalvelutyöntekijä Leila Maunula Pohjolanrinteeltä.

Kokeilun ajan keittiön väki on hoitanut ylijäämäruuan tarjoilun, vaikka ulkopuoliset saapuvat syömään henkilökunnan ruoka-aikaan kello 12.30–13.00. Alakouluilla kiirettä lisää välipalatarjoilu, joka pitää saada valmiiksi ennen kello 14:ää.

– Nyt mietimme, pitäisikö ylijäämäruuan tarjoilu jatkossa rajoittaa vain yläkouluille ja lukioon. Niissä on aina paikalla myös vahtimestari toisin kuin alakouluilla, joissa keittiöhenkilökunta on ruokasalissa yksin asiakkaiden kanssa. Opettajat ovat tunneilla, miettii Ritva Pitkänen.

Kokeilu jatkuu toukokuulle, jolloin päätetään, jatketaanko ylijäämäruuan myyntiä myös jatkossa.

– Meillä on tilastoitu viime vuoden ruuan kulutusta ja hävikkiä. Tämä kokeilu näyttää, kuinka paljon hävikkiä saadaan pienenemään, sanoo Ritva Pitkänen. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic