Kanta-Häme

Kouluissa riittää korjaamista 2020-luvulle

Koulujen syyslomaviikon aikana saatiin paikattua Hämeenlinnan kouluissa olevia pikkupuutteita, mutta suuriin projekteihin ei yksi viikko paljon apua tuonut. Vapaapäivät antoivat kuitenkin kaivattua lisäaikaa ennen kaikkea Tuomelan koulun remontin hienosäätöön.

Tuomelassa jouduttiin aloittamaan koulunkäynti elokuussa vielä hieman keskeneräisissä tiloissa, kun remontin aikataulu viivästyi.

– Teimme ennen koulun alkua kaikki illat ja yöt töitä, että koululaisille avautuisi ylipäätään koulu johon tulla. Tehtyjä virheitä ja puutteita oli kuitenkin hankala tehdä arkisin. Syyslomalla pyrimme saamaan työt vihdoin valmiiksi, vs rakennuttajapäällikkö Mika Rajala kertoo.

Koulujen remonteille ei näy loppua Hämeenlinnassa. Rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho Linnan Tilapalveluista arvelee, että kouluremonttien sumaa tullaan purkamaan kaupungissa vielä vuosia 2020-luvullakin.

Tällä hetkellä sisäilmaremonttia tehdään edelleen Hauhon yhtenäiskoulussa ja talven aikana pitäisi saada aloitetuksi vastaava remontti myös Lammin Pasaapelin koulussa. Molemmat koulut peruskorjattiin ennen kuntaliitosta, mutta silloin ei puututtu sisäilmakysymyksiin.

Hauholla remontti tehtiin vuonna 2006 ja Lammilla vuotta aikaisemmin.

– Haluamme saada sisäilmakorjaukset tehtyä kuntoon kokonaisuuksina talo kerrallaan. Korjauksia ei ole järkeä ripotella pitkälle tulevaisuuteen, Metsäalho huomauttaa.

Niin Hauholla kuin Lammillakin on kyse koulusta, jossa on samantyyppinen seinärakenne. Tiiliseinän väliin on laitettu villakerros, joka on vuosien kuluessa kastunut. Lisäksi taloissa on matala sokkeli, eikä niitä ole salaojitettu. Lammilla ongelmia aiheuttaa myös korkkieriste sokkelissa.

Remontteja hidastuttaa se, että kouluja voidaan korjata luokka kerrallaan. Seinien tiivistäminen on myös hidasta.

– Hauhon yhtenäiskoulua on remontoitu vuosi ja työt ovat näillä näkymin valmiit ensi kesänä. Remontti on hyvin työlästä ja edessä on vielä esimerkiksi kaikkien porraskäytävien tiivistäminen. Koska koulua remontoidaan sisällä, voidaan töitä jatkaa talvellakin, Metsäalho sanoo.

Yhtenäiskoulun remontti maksaa ainakin 300 000 euroa, mutta budjetti venyy luultavasti puoleen miljoonaan euroon.

– Pasaapelin koulun remontista ei ole vielä tarkkaa kustannusarviota, mutta se tehdään syksyn aikana, Metsäalho sanoo.

Samaan aikaan Lammin Pasaapelin ja Hauhon yhtenäiskoulun remontin kanssa aloitetaan Hämeenlinnassa myös Ojoisten lastentalon yhteydessä olevan liikuntasalin ja ruokalan remontti. Ne ovat jäljellä Ojoisten puretusta vanhasta koulusta.

– Korjausten suunnittelu on parhaillaan menossa ja töiden pitäisi päästä alkuun tänä talvena. Ruokala ja liikuntasali ovat kuitenkin koko ajan käytössä, eikä niille ole olemassa väistötiloja. Voi olla, että remontin alkua joudutaan siirtämään ensi kesään, Mika Metsäalho aprikoi.

Sisäilma on tapetilla suurimmassa osassa kouluja, mutta näillä näkymin suuria sisäilmaremontteja ei ole tiedossa edes lopetettavalle Ahveniston yläkoululle. Kallista remonttia ei olisi ollut järkevää tehdä, kun koulu kuitenkin lopetetaan kahden vuoden kuluttua.

– Ahveniston koulussa yritetään pärjätä jäljellä olevat vuodet ilmanpuhdistimien ja ionisointijärjestelmän sekä ilmanvaihdon pienen ylipaineen avulla, Mika Metsäalho toteaa.

Päivän lehti

18.2.2020