Kanta-Häme

Kouluissa taideaineita tiukasti tuntikehyksen mukaan

Seminaarin koulun 4B-luokkalaiset soittavat ja laulavat tunnin viikossa enemmän kuin ikätoverinsa, koska heidän opetuksena on musiikkipainotteista.

Jatkossa tulevat neljäsluokkalaiset eivät enää pääse lisätunneista nauttimaan, koska lasten ja nuorten lautakunta päätti joulukuussa, ettei lisätunteja vaativia painotuksia saa enää järjestää.

Se tarkoittaa, että missään Hämeenlinnan alakoulussa ei jatkossa ole musiikki- eikä kuvataidepainotteisia luokkia. Nykyiset jo käynnissä olevat painotusluokat jatkuvat kuudennen luokan loppuun asti.

Seminaarin koulussa päätös harmittaa, koska uusia musiikki- ja kuvataidepainotteisia luokkia oli jo ehditty markkinoida. Sibelius-opiston kanssa oli suunniteltu yhteistyötä.

– Hanke ammuttiin yksipuolisesti alas siinä vaiheessa kun suunnitelmat oli jo tehty ja opettajat rekrytoitu, Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell sanoo.

Hän pitää painotusluokkien kieltämistä tappiona koko kaupungille: yli 60 000 asukkaan Hämeenlinnassa ei ole jatkossa yhtäkään musiikin tai kuvataiteen painotusluokkaa.

Kaupunki penää tasapuolisuutta

Hämeenlinnan kaupungin opetuspalvelujen tilaajapäällikkö Antti Karrimaa myöntää, että painotusluokista säästäminen on varmasti ollut Seminaarin koululle kiusallinen tilanne.

Karrimaan mukaan ratkaisuun päädyttiin tasapuolisuuden, säästötarpeiden ja keskeneräisen opetussuunnitelmamuutoksen vuoksi.

Jos Seminaarin koulu olisi saanut perustaa uusia taideaineiden painotusluokkia, koululle olisi pitänyt antaa enemmän opetustunteja kuin muille Hämeenlinnan kouluille.

Seminaarin koulun rehtorin Pasi Rangellin mukaan tarkoitus oli, että uusi taideaineiden painotusluokka olisi alkanut joka toinen vuosi jossain toisessa koulussa. Näin kohderyhmä olisi laajentunut.

Tuleva opetussuunnitelma varjostaa

Tasapuolisuuden lisäksi päätöstä perustellaan säästöillä. Yksi taideaineen lisätunti maksaisi 2300 euroa vuodessa. Seminaarin koulun kohdalla se olisi tarkoittanut 13 800 euroa vuodessa siinä vaiheessa, kun kaikki suunnitellut painotusluokat olisivat olleet toiminnassa.

Rangellin mielestä summat eivät ole suuria, vaan marginaalisia koulun lähes viiden miljoonan euron budjetin rinnalla.

– Se on totta, kun puhutaan kustannuksista yhden oppilaitoksen osalta, Karrimaa myöntää.

– Mutta tässä on kyse siitä, että minkä tyyppisiä painotuksia haluamme ryhtyä tekemään. Silloin on kyse paljon isommasta kokonaisuudesta kuin Seminaarin koulun musiikinopetuksesta, Karrimaa sanoo.

Hän viittaa tekeillä olevaan uuteen opetussuunnitelmaan, joka tullee voimaan vuonna 2016. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Hämeenlinna joutuisi kolmen vuoden kuluttua lisäämään opetustuntien määrää. Se taas tietää uusia rahareikiä. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020