Kanta-Häme

Kouluista katoaa satoja oppilaita

Perusopetusta saavien koululaisten määrä väheni Hämeenlinnassa vuoden 2009 ja viime syksyn välillä 292 oppilaalla.

Trendi jatkuu myös lähivuosina. Tänä vuonna peruskoululaisia on Hämeenlinnassa 6243, mutta vuonna 2016 enää noin 6000, mikäli asukasrakenteessa ei tapahdu yllättäviä muutoksia.

– Aallonpohja ollaan saavuttamassa. Sen jälkeen koko Hämeenlinnan oppilasmäärissä tulee jonkin verran kasvua, mutta niihin lukemiin mistä lähdettiin alaspäin, emme ole palaamassa, uskoo opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

Ensimmäisen luokan aloittavien lasten määrän ennustetaan hieman kasvavan seuraavien neljän vuoden aikana. Perusopetuksen aloittaa Hämeenlinnassa ensi syksynä 675 ekaluokkalaista. Vuosina 2015 ja 2016 koulun aloittaa noin 700 lasta molempina syksyinä. Nykyisellä asukasrakenteella vuonna 2017 uusien koululaisten määrä notkahtaa noin 650 ekaluokkalaiseen.

Hauholla kuihtuu kirkonkylä

Suhteutettuna koulujen kokoon, suurinta alaluokkien oppilasmäärän heilahtelu on lähivuosina Hauholla.

– Hauhon ongelma on, että kaikkiaan oppilasmäärä pysyy suurin piirtein vakiona, mutta siellä tapahtuu sisäistä siirtymää. Kirkonkylän osalta on odotettavissa putoamista, kun taas Alvettula näyttää pysyvän ennallaan, hieman jopa kasvavan, Karrimaa kertoo.

Ensi syksynä Hauhon yhtenäiskoulussa aloittaa 20 oppilasta, mutta vuonna 2014 ekaluokkalaisten määrä putoaa enää 14 oppilaaseen.

Muissa liitoskunnissa alakoulut on karsittu yhteen, kun Rengon kaikki alakoululaiset siirtyvät ensi syksynä peruskorjattuun ja remontoituun Kirkonseudun kouluun.

Alakoulujen osalta kouluverkkoon ei ole tulossa uusia muutoksia, vaikka oppilasmäärien lasku ei kohdistukaan tasaisesti ympäri kaupunkia.

– Näillä eväillä mennään eteenpäin, mikäli mitään uusia rajuja korjaustarpeita ei ilmene. Suunnittelupaineet ovat kantakaupungin yläkouluissa, Karrimaa sanoo.

Opetusryhmiä rukataan tarpeen mukaan

Kantakaupungissa suurimmat oppilasmäärien muutokset kohdistuvat asuntorakentamisen myötä Ruununmyllyn, Tuomelan ja Ortelan koulujen alueelle sekä Nummen ja Jukolan suuntaan.

– Nummi on tällä hetkellä tapissa, mutta Jukolassa on tilaa ja Vuorentaakse sitä ollaan tekemässä ottamalla opettaja-asuntoja päivähoidon ja koulun käyttöön.

Opettajien työpaikat saattavat tulevaisuudessa vaihdella uusien opetusryhmien perustamisen tai vanhojen lakkauttamisen myötä. Myös oppilaiden koulunkäyntialueita saatetaan määritellä uudestaan.

– Kantakaupungissa tätä joudutaan vuosittain tekemään, mutta ainakin viime vuosina olemme onnistuneet aika hyvin ohjaamaan koululaiset niihin kouluihin, jotka perheet ovat lähikouluikseen mieltäneet. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020