Kanta-Häme

Koulujen ilkivaltaa ja pyörävarkauksia voisi ehkäistä kameroilla, mutta kattava valvonta maksaa liikaa

Sponsorirahalla valvontakameroiden hankintaa suunnittelevassa Seminaarin koulussa ongelmia on aiheuttanut varsinkin oppilaiden pyörien hajottaminen.
Kaurialan lukion pihasta on syksyn aikana varastettu ainakin neljä polkupyörää. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaurialan lukion pihasta on syksyn aikana varastettu ainakin neljä polkupyörää. Kuva: Pekka Rautiainen

Oppilaiden pyörien rikkominen ja varkaudet ovat arkipäivää kouluissa, kuten myös ajoittain kiinteistöille tehtävä ilkivalta. Valvontakameroiden lisääminen todennäköisesti ehkäisisi tekoja, mutta niitä ei löydy kaikista kouluista.

Keskeisellä paikalla Erottajakadulla sijaitsevan Kaurialan lukion oppilailta on varastettu syksyn aikana ainakin neljä polkupyörää. Rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että osa pyöristä on ollut lukittuna rungostaan kiinni kiinteään rakenteeseen.

– Yksi pyöristä oli ketjulukolla kiinni lipputangossa. Varkaat ovat niin osaavia, ettei heikomman lukon rikkomiseen mene kuin pari minuuttia.

Iltanen toteaa pyörävarkauksien olevan jokavuotinen vitsaus. Varkaita ei pysäytä edes se, että joistakin luokista on suora näköyhteys sisäpihan pyörätelineisiin.

– Pari vuotta sitten vahtimestarimme nappasi yhden itse teosta nähdyn pyörävarkaan kiinni viereisen ortodoksikirkon takaa, Iltanen kertoo.

Valvontakameroita on asennettu kaupungin vanhoihin kiinteistöihin tarveharkintaisesti. Uusiin kiinteistöihin asennetaan aina kameroita.

 

Lisää pyörävarkauksista: Rautatieasemalta varastetaan pyöriä myös keskellä päivää – Sekundalukkokin hidastaa, mutta ei estä varasta

 

Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell kertoo saaneensa tiedon, että koulun pyörätelineistä olisi varastettu lähipäivinä kaksi polkupyörää.

Varsinkin alkusyksystä koulussa oli ongelmana pyöriin kohdistunut ilkivalta. Pyöristä oli muun muassa irrotettu osia.

Ilkivallan lopettamiseksi toinen pyöräteline siirrettiin näkyvämmälle paikalle.

– Telineen siirtämisen jälkeen vanhempien viestit pyörien hajottamisesta ovat loppuneet.

Kattava valvonta vaatisi kymmeniä kameroita

Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto sanoo, että kattavampi kameravalvonta todennäköisesti ehkäisisi ilkivaltaa ja varkauksia.

Kameroita ei voida asentaa kaikkiin kouluihin kustannussyistä. Seminaarille on tehty kustannusarvio muun muassa pyörätelineitä kohti suunnatuista kahdesta kohdistavasta ja yhdestä laajan kuvakulman valvontakamerasta.

– Hinta-arvio on noin 9000 euroa. Rahoitusta hankinnalle ei toistaiseksi ole tiedossa.

Ylämurto toteaa, että kattavan kameravalvonnan hankkiminen yhteenkin kiinteistöön maksaisi huomattavasti enemmän.

– Esimerkiksi Seminaari on niin suuri kokonaisuus, että kameroita tarvitsisi kymmeniä. Yksittäinen kamera voi valvoa melko pientä aluetta. Videosta ei ole mitään hyötyä, jos henkilöt eivät ole tunnistettavissa.

 

Toinen Seminaarin koulun pyöräparkeista siirrettiin näkyvämmelle paikalle ilkivallan vuoksi. Kameravalvonnan asentamista selvitellään.

Seminaari etsii sponsoria

Valvontakameroiden hankkimista vaihtoehtoisella rahoituksella selvitetään Seminaarissa.

– Koska kiinteistönomistajalta (Suomen Yliopistokiinteistöt) eikä kaupungilta tunnu löytyvän rahoitusta, olemme ryhtyneet järjestämään sitä sponsoroinnin kautta, rehtori Pasi Rangell kertoo.

Rangell muistuttaa, että koulut eivät kuitenkaan ole vastuussa polkupyöristä.

– Mahdollisen rikosilmoituksen tekeminen kuuluu aina oppilaan vanhemmille. Kannustamme ilmoittamaan poliisille.

Rangell ihmettelee vimmaa, jolla pyöriä vahingoitettiin alkusyksystä.

– Yritämme kannustaa oppilaitamme kulkemaan pyörillä, ja sitten niitä tuhotaan tarkoituksella. Sitä on vaikea ymmärtää. HäSa

 

Lue myös pyöränlukkotesti: Vain yksi lukko kesti voimapihtien syleilyn